Pana acum s-au realizat doar 25 la suta din lucrari
Doar 25% din lucrarile necesare amenajarii soselei ocolitoare a Zalaului au fost finalizate pana in momentul de fata. Asta e concluzia Unitatii de Implementare a Proiectului (UIP), o comisie formata din patru persoane, si pentru care s-au platit din bugetul local peste 1,2 miliarde de lei vechi (si urmeaza sa mai incaseze inca vreo 700 de milioane).
Potrivit unui raport prezentat in sedinta de consiliu local de ieri, situatia soselei ocolitoare e destul de albastra, existand numeroase nereguli si, totodata, semne de intrebare cu privire la finalizarea in termen a proiectului, 30 noiembrie 2009. Iar daca acest dead-line nu va fi respectat exista riscul pierderii finantarii europene, de aproximativ 5 milioane de euro, adica mai mult de 54% din investitia totala de 9,1 milioane de euro.
Nemtii risca penalizari
In document se precizeaza ca executantul lucrarilor, firma Kemna Bau Andreae GMBH & CO. KG., nu dispune deocamdata de statie de asfaltare si betoane, si doar o mica parte din utilitati au fost relocate. ^Au fost identificate greseli in proiectul tehnic, iar beneficiarul local nu a stiut ce obligatii ii revin (cu privire la descarcarea arheologica si asigurarea utilitatilor la limita organizarii de santier)”, se mai precizeaza in raport. Situatia juridica a antreprenorului este incerta, iar acesta nu cunoaste procedurile de implementare a fondurilor PHARE. Problemele organizatorice si juridice a Kemna Bau au determinat „demararea cu mare intarziere a lucrarilor de baza”, adica mai tarziu cu 117 zile, fata de data initiala (28 mai 2008).
La capitolul „Solutii”, raportul UIP mentioneaza ca ar fi necesar ca primaria sa incheie un contract cu Muzeul de Istorie (pentru descarcarea de sarcina arheologica), cu act aditional in urma descoperirii a doua situri arheologice noi. De asemenea, comisia mai recomanda ca sa fie reproiectat traseul de drumul judetean 191C, cu respectarea limitelor de proprietate si sa fie programate si intalniri cu proprietarii terenurilor din zona, nemultumiti pana acum de atitudinea constructorului.
Potrivit informatiilor primite de la biroul de relatii cu presa al MDRL (contractorul lucrarilor), pentru slaba mobilizare, constructorul se poate alege cu penalitati de intarziere. Astfel, potrivit contractului de lucrari, firma germana va plati penalitati de intarziere pentru fiecare zi inregistrata peste data limita de finalizare a lucrarilor (20 noiembrie), acestea putand ajunge la un milion de euro, respectiv 10% din valoarea contractului. Cu sau fara penalitati, cert este faptul ca o investitie importanta si necesara pentru zalauani risca sa ramana in coada de peste daca pana in decembrie 2009 nu va fi taiata panglica inaugurala.
Consilierii locali acuza ineficienta Unitatii de Implementare
UIP a fost infiintata inca de anul trecut, in baza unei hotarari de consiliu local din luna martie, si este compusa din 4 membri, in frunte cu fostul viceprimar al Zalaului, Fekete Karol. Prin fisa postului, comisia „monitorizeaza mersul lucrarilor, apara interesele beneficiarului local si sesizeaza problemele aparute in derularea contractului (dar nu poate dispune nimic constructorului)”. In privinta problemelor aparute, mai multi consileri locali (din partea PSD si PD-L), au pus la indoiala eficienta comisiei, imputandu-le membrilor ca nu i-au informat corespunzator, pe masura ce lucrarile s-au derulat (sau mai bine zis au stagnat). Primarul Radu Capilnasiu ii apara pe cei din UIP si afirma ca acestia au fost „legati la maini”, deoarece nu pot cere nimic oficial constructorului, solutiile si eventualele penalizari fiind apanajul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL).
Soseaua de centura – intre discutii si amanari
Articole
Vânzarea E-on GAZ, un risc pentru 3,4 milioane de români? Autoritățile fac verificări
Autoritățile române cer examinări din partea organismelor europene în legătură cu posibila cumpărare a companiei E-ON, care are milioane de clienți în țară, de către firma MVM din Ungaria, bănuită de relații apropiate cu Rusia. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat, miercuri seara, că a sesizat Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) cu privire la posibila tranzacție între E-on Furnizare și MVM. „În ultima perioadă, am realizat o analiză foarte riguroasă asupra acestei potențiale tranzacții și…
Mai mult...Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...