AJOFM Salaj ameninta cu sanctiuni pentru somerii indemnizati care refuza formarea profesionala si propune, o serie de masuri care vin sa imbunatateasca rezultatele cursurilor de formare.
Avand la dispozitie un buget de 100 de mii de lei, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj va organiza si pe parcursul acestui an 14 cursuri de formare profesionala si recalificare a somerilor. Totodata, insa, Romeo Sarca – directorul executiv al institutiei – ameninta sa aplice sanctiuni pentru somerii indemnizati care refuza sa participe la cursuri. „Cursurile de formare profesionala sunt gratuite si, in plus, pentru somerii cu domiciliul in alta localitate decat cea in care se desfasoara cursurile, decontam transportul. Participarea la aceste programe este obligatorie pentru somerii indemnizati, iar cei care refuza nu vor mai primi indemnizatia de somaj”, a declarat ieri directorul AJOFM Salaj.
Anul trecut, in urma absolvirii cursurilor de formare profesionala, din cele 308 persoane absolvente ale cursurilor de formare, 109 persoane si-au gasit un loc de munca in meseria proaspat invatata. Directorul Romeo Sarca spune ca, in medie, gradul de ocupare al locurilor de munca in urma finalizarii programelor de formare profesionala a fost de 35 la suta din numarul cursantilor. Domeniul care a scazut rata ocuparii a fost cel al constructiilor, deoarece cursul a fost finalizat in toamna, cand agentii economici din acest domeniu si-au redus activitatea. Cel mai ridicat grad de ocupare a fost inregistrat de absolventii cursului de calificare in meseria de instalator-instalatii termice si de gaze, unde a fost inregistrat un grad de ocupare de 58 la suta dintre absolventi.
350 de someri se pot recalifica gratuit in 2012
Conform planului de formare profesionala stabilit de AJOFM Salaj si aprobat de ANOFM, 350 de someri vor beneficia de cursuri gratuite de formare profesionala in 2012. Vor fi organizate cursuri de calificare in meseriile de agent paza si ordine, bucatar, frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, lucrator finisor pentru constructii, lucrator comercial, ospatar, inspector protectia muncii si inspector resurse umane, ultimele doua cursuri adresandu-se persoanelor cu studii superioare. Pentru calificare ca agent de paza si ordine sunt disponibile 28 de locuri, din care opt pentru femei si 12 pentru persoane din mediul rural; pentru cursul de formare in meseria de bucatar sunt disponibile 28 de locuri, din care 18 pentru femei si opt pentru someri din mediul rural; la cursul de calificare in meseria de frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist se vor putea inscrie 56 de persoane – 46 de femei si 10 someri din mediul rural – vor fi organizate doua cursuri; cursul de inspector protectia muncii se adreseaza unui numar de 14 someri; la cursul de calificare pentru inspector resurse umane se pot inscrie 28 de persoane; alte 56 de locuri sunt disponibile pentru calificarea in meseria de lucrator finisor pentru constructii; 84 de locuri sunt disponibile pentru cursul de formare in meseria de lucrator in comert, iar pentru calificare in meseria de ospatar sunt disponibile 56 de locuri.
Romeo Sarca a subliniat ca planul de formare a fost realizat pe baza optiunilor exprimate de catre somerii inregistrati, a chestionarelor aplicate agentilor economici privind forta de munca necesara, precum si pe baza situatiei locurilor de munca solicitate de catre angajatori pe parcursul anului trecut.
Recalificarea – sabotata de birocratie
Directorul AJOFM Salaj, Romeo Sarca, a declarat ca s-au depistat o serie de inconveniente in organizarea cursurilor, majoritatea lor fiind cauzate de sistemul birocratic romanesc. Un prim exemplu dat a fost cel al termenului pentru realizarea planului de formare. In fiecare an, pana in luna octombrie, trebuie intocmit planul de formare pentru anul urmator, insa, pe parcursul anului pentru care este stabilit planul intervin o serie de modificari ce trebuie aprobate de ANOFM, iar aprobarea se face destul de greu. In plus, bugetul institutiei pentru programele de formare este aprobat si alocat in lunile februarie -martie, dupa care este obligatoriu sa fie scoasa la licitatie publica in SEAP achizitia programelor de formare, ceea ce intarzie cu inca 45 de zile organizarea cursului respectiv. In tot acest timp – din octombrie pana in aprilie – somerii sau firmele care au optat pentru o anumita formare profesionala nu mai sunt interesate de curs pentru ca si-au gasit un loc de munca -in cazul somerilor, sau au angajat personal – in cazul angajatorilor. Din aceste considerente, managerul de proiect, Romeo Sarca, si asistentul manager, Viorica Butcovan, au propus o serie de masuri care vin sa imbunatateasca activitatea de formare profesionala. Printre aceste masuri sunt amintite organizarea cursurilor de formare in domeniul constructiilor sa fie organizate mai devreme, astfel incat practica cursantilor sa fie efectuata pe santiere. Pana acum, practica se efectua in lunile octombrie-noiembrie, cand firmele de constructii isi inceteaza activitatea. Totodata, se doreste popularizarea legii uceniciei si a compensarii cu 50 la suta din costurile formarii pentru angajatorii care isi califica personalul propriu.