Soferii care primesc amenzi contraventionale la domiciliu si refuza sa semneze confirmarea de primire vor fi executati silit de Fisc. Iar daca Fiscul constata ca nu are ce executa, so-ferii rau-platnici vor fi trimisi in judecata si vor putea fi condamnati la munca in folosul comunitatii. Pe de alta parte, Politia va fi obligata sa trimita amenzile contraventionale in maxim doua luni de la constatare, altfel se prescriu, potrivit unui proiect de lege al Ministe-rului Afacerilor Externe (MAE), care reglementeaza cooperarea politieneasca in domeniul rutier la nivel Uniunii Europene.
Proiectul de lege ce presupune corelarea registrelor rutiere la nivelul UE prevede ca soferii nu vor mai putea ignora amenzile primite in alte state membre ale Uniunii, modificand totodata si legea romaneasca privind amenzile, pentru care MAE a stabilit proceduri clare. Daca un sofer refuza sa ridice plicul cu amenda de la posta sau refuza sa semneze confirmarea de primire a amenzii la domici-liu, amenda se afiseaza in plic inchis la domiciliul contravenientului. In cazul in care adresa soferului nu mai este valabila, plicul cu amenda se va afisa la avizierul Primariei din localitatea in care isi are domiciliul. Daca soferul nu achita amenda in maximum 30 de zile de la primi-rea confirmata a procesului verbal de contraventie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) procedeaza la exe-cutare silita. Daca ANAF esueaza in aceasta tentativa timp de un an de la declansarea procedurii de executare silita, autoritatile sesizeaza instanta pentru a impune soferului rau-platnic sanctiunea cu munca in folosul comunitatii. Tot munca in folosul comunitatii risca si so-ferii care primesc amenzi in UE si care nu le platesc timp de doi ani. Amenda contra-ventionala aplicata in trafic soferilor romani care circula in statele membre se trimite prin posta, insotita de o traducere intr-o limba de circulatie internationala. Pe langa trezoreriile nationale si locale, soferii sanctionati mai pot plati amenda la banca si prin internet.
In prezent, soferii pot nesocoti amenzile contraventionale aplicate pe linie de indisciplina in trafic si primite prin posta la domiciliu. Ori nu se prezinta la Oficiul Postal pentru a ridica recomandata, ori ignora pur si simplu amenda, fara sa o plateasca, in ambele cazuri.
La nivel national, doar apro-ximativ 25 la suta dintre amenzile aplicate in trafic sunt platite de catre soferi. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, spune ca in acest an la serviciul Impozite si Taxe locale din cadrul institutiei pe care o reprezinta, soferii salajeni au platit 3.127 de amenzi contraventionale privind circulatia pe drumurile publice, in suma de 383.138 de lei. Manuela Ghiurutan nu ne-a putut spune si cat reprezinta aceasta suma din totalul amenzilor pe care Primaria le are de incasat.