Imbucurător este faptul că tot mai mulţi romani intorşi in ţară vor să-şi deschidă un business, in speţă in domeniul agricol.
Criza economică n-a lovit numai Romania. Şi alte ţări sunt pe… chituci. Tot mai mulţi romani se intorc de la muncă din Italia, Spania, Portugalia pentru a-şi deschide un business la obarşie. Ce le este mai la indemană decat a munci pămantul cu fonduri europene, ori a-şi injgheba o fermă. Potrivit unor surse din Ministerul Agriculturii sute de romani din străinătate se intorc pentru a demara proiecte finanţate de Uniunea Europeană.
Statistica arată că cei ce muncesc in Spania sau Italia, in agricultură sau menaj, vor să-şi deschidă o mică fermă ori să are pămantul după modelul văzut peste graniţe. Pe de altă parte, romanii care muncesc in Anglia şi Belgia se interesează de fonduri pentru a putea deschide o afacere in domeniul resurselor umane.
In Sălaj, avem mai mulţi conjudeţeni veniţi din Italia, Spania sau Austria care şi-au deschis afaceri cu bani proprii ori au depus proiecte caştigătoare şi beneficiază de fonduri europene. Doi tineri din Chendrea, intorşi din Spania, au arendat peste 80 de hectare de teren pe Valea Someşului şi practică o agricultură modernă. Alt tanăr din Sanmihaiu Almaşului, după ce a muncit ani de zile la căpşuni in Austria, s-a intors in sat şi a infiinţat o cultură de căpşuni de un hectar şi jumătate in camp şi alţi 30 de ari in spaţii protejate.Cu banii caştigaţi in Grecia, Marin C. din Borza şi-a ridicat in sat o casă care se invarte după soare, iar din toamnă intenţionează să-şi infiinţeze o fermă de porci, după ce a arendat deja zece hectare de teren. Mulţi tineri din Şimişna sau Halmăşd au revenit şi revin la locurile de baştină pentru a-şi deschide o afacere in speţă in domeniul agricol. E şi acesta un semn că satele noastre nu vor rămane pustii.