Primele norme de aplicare a legii Educaţiei Naţionale sunt prezentate in şcoli, iar cei implicaţi sunt invitaţi să-şi dea cu părerea.
Pană in 5 iulie, in şcolile din judeţul nostru se desfăşoară dezbateri cu privire la cele 67 de metodologii de aplicare a Legii Educaţiei Naţionale, intrată in vigoare in data de 10 ianuarie. Cadrele didactice, părinţii, consilierii locali şi toţi cei implicaţi in procesul educativ işi pot trimite propunerile şi sugestiile pentru imbunătăţirea conţinului acestor metodologii, subliniază Ioan Abrudan, inspector şcolar general. Documentele sunt postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj (www.isjsalaj.ro). Totodată, a fost pusă la dispoziţie adresa de e-mail propuneri_sj@yahoo.com pentru transmiterea de propuneri şi sugestii. Inspectorii şcolari vor inventaria aceste propuneri şi le vor transmite Ministerului Educaţiei. In 15 iulie vor fi publicate formele finale ale metodologiilor de aplicare a Legii Educaţiei.
10 ani la şcoala generală
Noua lege a invăţă-mantului aduce o serie de modificări prin care se doreşte alinierea educaţiei din Romania la standardele europene. Astfel, invăţă-mantul obligatoriu va fi de zece clase şi cuprinde clasa pregătitoare şi clasele I-IX. Părinţii ai căror copii implinesc anul viitor şase ani ii vor inscrie la grupa pregătitoare incepand cu anul şcolar 2012-2013. Inscrierea se face direct la şcoala la care doreşte să-l dea, iar conducerea şcolii, in funcţie de posibilităţi, decide dacă grupele formate vor avea cursuri la o grădiniţă sau va angaja educatoare, dacă dispune de spaţii in interiorul şcolii.
Elevii care sunt in clasa a V-a, in anul şcolar 2011 – 2012 vor fi primii care vor frecventa şi clasa a IX-a in şcoala gimnazială. Nota pentru admiterea la liceu se schimbă, astfel: 70 la sută din notă va reprezenta portofoliul educaţional (care conţine printre altele media de la clasele V-IX) plus rezultatul evaluării naţionale, iar 30 la sută reprezintă nota examenului susţinut separat, la decizia liceului. Liceul va avea o durată de trei ani, in loc de patru. Totodată, elevii care incep clasa a IX-a in anul şcolar 2012 -2013 vor susţine bacalaureatul din probe transdisciplinare.
Accent pe educaţia permanentă
Incepand din anul 2013, fiecare nou-născut va primi intr-un cont 500 de euro, bani pe care ii va putea folosi pentru educaţia permanentă, după varsta de 14 ani.
Noua lege a educaţiei mai prevede reducerea numărului de ore de curs pe săptămană la 20 de ore pentru elevii din invăţămantul primar, 25 pentru cei din ciclul gimnazial şi 30 pentru nivelul liceal.
Pentru a deveni profesor in invăţămantul preuniversitar, legea prevede că va fi nevoie de licenţă şi doi ani de masterat didactic, plus un an de stagiatură in sistem. Această normă va fi valabilă numai după ce prima generaţie va absolvi masteratul special. Acestea sunt doar cateva dintre noutăţile aduse de noua lege a educaţiei naţionale.