Două medicamente vitale celor 3500 de bolnavi de tiroidă au dispărut de pe piaţă de luni de zile. Ministerul Sănătăţii dă vina pe farmacii, iar farmaciile acuză ministerul.
Peste 3500 de de bolnavi cronici cu afecţiuni tiroidiene – cei care suferă de insuficienţă tiroidiană – sunt nevoiţi să-şi procure medicamentele vitale tratamentului – Euthyrox sau L-thyroxin – din Ungaria sau să lase numere de telefon la farmacii pentru a fi anunţaţi cand intră medicamentul pe stocuri, după ce, din luna iunie, unele farmacii primesc cate două-trei cutii de Euthyrox sau nu-l primesc deloc. Criza Euthyrox-ului s-a acutizat de cand singurul inlocuitor – L-thyroxin – a dispărut şi aceasta din farmacii. Farmaciştii spun că doi din trei pacienţi care intră intr-o zi in farmacie caută medicamentele vitale, mai ales cei care au fost operaţi de tiroidă. Bolnavii diagnosticaţi cu insuficienţă a glandei tiroide riscă complicaţii ale bolii şi, in cele din urmă decesul, dacă nu işi iau zilnic medicamentele prescrise de medicii specialişti şi care acum nu se găsesc pe piaţă. In timp ce pacienţii apelează la diverse metode dea intra in posesia pastilelor, Ministerul Sănă-tăţii, importatorii celor două tipuri de medicamente şi farmaciştii aruncă vina fiecare in ograda celuilalt. Ministerul dă vina pe farmacii, farmaciile pe producători şi invers. In evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj erau inregistraţi, pană la finele lunii septembrie, 3.511 hipotiroidieni, din care 132 de bolnavi au fost diagnosticaţi in primele nouă luni ale anului, informează purtătorul de cuvant al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli.
Nici urmă de medicamente…
Intreband farmaciştii celor mai importante farmacii din judeţ dacă există pe stoc cele două medicamente, răspunsul a fost negativ peste tot. La una dintre farmaciile celui mai renumit lanţ farmaceutic din ţară s-au primit cateva cutii de Euthyrox, mai bine zis două cutii, care s-au epuizat „in cateva secunde”, după cum mărturiseşte farmacista şefă. „Sunt probleme de cateva luni cu aceste medicamente, dar noi suntem prea mici să aflăm de ce nu se găsesc medicamentele in depozite. Cantităţile pe care le-am primit sunt nesemnificative pentru necesarul pacienţilor”, ne-a declarat o altă farmacistă, rugandu-ne să ii păstrăm anonimatul din cauza repercusiunilor declaraţiilor de presă. Ioan Bujor, şeful unei farmacii din Jibou, a declarat pentru Graiul Sălajului că ultimele cinci cutii de Euthyrox s-au primit acum patru săptămani, iar de atunci nu are vreo veste că există medicamentul in depozitele furnizorilor, deşi intră in contact direct cu distribuitorii aproape săptămanal. Bujor spune că nu cunoaşte cauzele lipsei celor două tipuri de medicamente, dar ar trebui rezolvată de cei care autorizează punerea medicamentelor pe piaţă, cei care acordă licenţele de import, in speţă Ministerul Sănătăţii. Singurii producători ai celor două tipuri de medicamente sunt Merk GKAA pentru Euthyrox şi Berlin-Chemie pentru L-thyroxin. Dacă cei doi producători nu distribuie pe piaţa romanească medicamentel, bolnavii nu au altă alternativă decat să il cumpere din străinătate. Preţurile celor două tipuri de medicamente variază intre opt lei şi 12 lei pentru o cutie cu 100 de comprimate, in funcţie de concentraţia substanţei active dintr-o pastilă.
Ministerul Sănătăţii ştie că medicamentul este pe piaţă
Contactat telefonic de redactorii Graiul Sălajului, purtătorul de cuvant al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, a declarat că „Ministerul a fost sesizat din mai multe direcţii cu privire la inexistenţa celor două medicamente in farmacii, dar din informaţiile primite de la cei doi producători, stocurile şi importurile au fost suplimentate in această perioadă şi medicamentele ar trebui să existe pe piaţă”. Oana Gri-gore a negat toate speculaţiile apărute referitoare la posibilitatea existenţei unor datorii ale statului sau ale Ministerului către producători şi din această cauză nu ar exista produsele la indemana pacienţilor, spunand că „ministerul nu are nicio legătură cu traseul medicamentelor, este o piaţă liberă. Importatorii aduc medicamentele şi farmaciile le pun in vanzare”. Oana Grigore a declarat că Ministerul Sănătăţii va dispune controale in farmacii pe această tematică, pentru a se descoperi dacă există varianta ca unităţile farmaceutice să aibă produsul pe stoc şi să nu-l fi pus in vanzare, sau să se verifice modalitatea in care au fost eliberate medicamentele pe bază de reţete gratuite şi compensate. Purtătorul de cuvant a promis că va transmite redacţiei Graiul Sălajului informaţii cu privire la rezultatele controalelor efectuate de reprezentanţii ministerului.
Farmaciştii se revoltă…
Informaţi fiind caţiva farmacişti cu privire la spusele purtătorului de cuvant in privinţa controalelor promise de minister, farmaciştii spun că tematicile sunt pure aberaţii. „Cum să ţinem me-dicamentele pe stoc, cand interesul nostru este să il vindem şi să facem bani?! Cele două medicamente nu sunt scumpe, astfel, chiar şi atunci cand nu eliberăm reţete gratuite şi compensate, pacienţii care au atata nevoie de el il cumpără din propriul buzunar, nu aşteaptă compensarea de la stat”, ne spune Ioan Bujor. Farmacistul şef spune că o cutie cu 100 de comprimate, la un pacient cu o formă medie a hipotiroidiei, ajunge aproximativ trei luni şi cateva zile dacă medicul i-a prescris o pastilă pe zi.
Specialiştii spun că tratamentul nu poate fi intrerupt
Contactat telefonic, specialistul endocrinolog dr. Anca-Paula Giurgiu a declarat că un pacient diagnosticat cu hipotiroidie nu poate intrerupe tratamentul cu Euthyrox mai multe zile, pentru că riscă să revină simptomele bolii şi, in plus, pacientul riscă şi alte afecţiuni cardiace, respiratorii. Medicul mai spune că, din spusele pacienţilor, aceştia işi procură medicamentul din Ungaria, pentru că şi acolo atat Euthyrox-ul, cat şi L-thyroxin, se eliberează pe baza unei reţete simple eliberate de medicii romani.
Sălăjenii bolnavi de tiroidă pot muri liniştiţi…
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...