Solicitările financiare pentru 2012 ale parlamentarilor sălăjeni au fost respinse in masă. Proiecte de drumuri, cămine culturale sau baze sportive au rămas fără finanţare.
Parlamentarii sălăjeni au formulat zeci de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2012, insă aproape toate au fost respinse de către comisiile de specialitate. Campion absolut la numărul de amendamente depuse la legea bugetului de stat pentru 2012 este deputatul PNL Mirel Taloş, care a depus nu mai puţin de 36 de amendamente. De cealaltă parte, cele mai puţine amendamente au fost depuse de către senatorul UDMR Fekete Andras, care s-a mulţumit cu cele propuse de grupul maghiarilor din Se-nat. Majoritatea doleanţelor parlamentarilor sălăjeni se referă la reabilitări de drumuri, dar şi la sprijinirea financiară a primăriilor din opoziţie. Dacă in alte judeţe parlamentarii s-au inghesuit să obţină finanţări pentru lăcaşele de cult, la noi in Sălaj, un singur parlamentar, Gheorghe Pop, a cerut bani pentru biserici. „Am depus un amendament pentru alocarea sumei de 20 de miliarde de lei vechi pentru construcţia sediului Episcopiei Sălajului”, ne-a declarat senatorul pesedist. Solicitarea sa a fost respinsă.
Seres Denes a cerut bani pentru Spitalul Judeţean
Preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, a depus in acest an trei amendamente la legea bugetului pentru finanţarea proiectelor derulate de Consiliul Judeţean Sălaj. „Este vorba despre reabilitarea drumurilor judeţene Nuşfalău – Crasna – Creaca şi |imleu – Moiad – Sărmăşag şi a unei părţi din Spitalul Judeţean”, a precizat udemeristul. Toate cele trei solicitări au fost respinse de comisia de buget – finanţe, după ce, iniţial, au fost acceptate in comisiile de specialitate. Deputatul mai spune că a depus amendamente solide la legea bugetului de stat şi nu a prezentat „propuneri insignifiante, de reabilitări de şanţuri sau biserici”.
Mirel Taloş – 36 de amendamente, toate respinse
Lider in topul amendamentelor depuse a fost de departe liberalul Mirel Taloş, care a avut nu mai puţin de 32 de solicitări la comisia de administraţie pentru finanţarea de poduri, baze sportive, canalizări, reabilitarea de cămine culturale, drumuri comunale, dar şi construcţia a două sedii noi destinate primăriilor din Bocşa şi Coşeiu. La capitolul invăţămant, Taloş a cerut bani pentru reabilitarea şi modernizarea a trei şcoli din mediul rural. „Sursa de finanţare pentru amendamentele depuse este diminuarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii ale ordonatorilor de credite principali cu 50 la sută in 2012”, susţine libe-ralul. Toate amendatele sale au fost repsinse.
Iuliu Nosa vrea salariu minim de 800 de lei
Fostul primar de Zalău, deputatul Iuliu Nosa, afirmă că a depus amendamente la textul legii bugetului, insă solicitările sale pentru „reducerea TVA-ului la produsele alimentare la 5 la sută” sau „salariu minim de 800 de lei” au fost respinse in comisia de buget-finanţe, din care face parte. „In ce priveşte colegiul Jibou, am solicitat alocarea de sume pentru reabilitarea drumurilor judeţene Hida – Dragu – limită judeţul Cluj şi Lozna – Cormeniş – limită judeţul Cluj. De asemenea, am cerut alocarea de fonduri pentru comunele care au datorii la construcţia campusurilor şcolare”, a explicat Nosa. Nici amendamentele pentru Sălaj nu au fost acceptate.
Lucian Bode s-a interesat de „modernizarea” Sălajului
Deputatul PDL Lucian Bode susţine că amendamentele sale au vizat „asigurări” pentru ca proiectele mari de modernizare a Sălajului să aibă confinanţare din partea Guvernului in 2012. „Proiectele mari de modernizare a Sălajului pentru care m-am asigurat că vor avea finanţare in 2012 şi vor fi finalizate in termenul prevăzut in contract sunt: reabilitarea DN1H, autostrada Transilvania – sectorul 3C, reabilitarea drumului judeţean Romanaşi – Benesat, reabilitarea Sălii Sporturilor din Zalău, precum şi finanţarea proiectelor de mediu din comunele sălăjene”, afirmă democrat-liberalul.
Gheorghe Pop a „luptat” pentru primăriile PSD
„Am depuse amendamente pentru echilibra-rea bugetelor locale a 20 de primării PSD, inclu-zand aici Nuşfalăul şi eliminand Ipul, şi am propus cate 5 miliarde de lei vechi pentru fiecare comună”, ne-a declarat senatorul Gheorghe Pop. Social-democratul a solicitat fonduri şi pentru asistenţa socială din Sălaj, unde se inregistrează „restanţe foarte mari”. „Pană acum nu a fost acceptat niciun amedament. Unele au trecut de faza de dezbatere, dar de regulă niciun amendament al PSD nu a trecut”, a adăugat Pop.
Fekete Andras a depus amendamente „in grup”
Liderul senatorilor UDMR, sălăjeanul Fekete Andras, spune că nu a depus punctual amendamente pentru judeţul Sălaj, ci „in grup” cu ceilalţi aleşi maghiari. „Nu am depus amendamente individual, ci in numele grupului UDMR. Insă au fost respinse. Vom vedea in cursul anului ce alocări vom putea obţine prin hotărari de Guvern”, afirmă Fekete. Parlamentarul a precizat totuşi că amendamentele sale au vizat reabilitarea de baze sportive sau drumuri comunale, dar „nu poţi să intinzi bugetul mai mult decat banii care sunt”.
Aleşii Sălajului n-au obţinut nimic de la bugetul pe 2012
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...