Ca să facă faţă crizei, sălăjenii au renunţat la dulciuri, la haine noi, la electrocasnice şi la vacanţe.
Echipa Graiul Sălajului a interogat mai mulţi sălăjeni cu privire la modul in care işi cheltuie banii şi la ce anume au renunţat pentru a se descurca in această perioadă dificilă. O mare parte dintre ei au recunoscut că au redus in mare consumul de alimente. Unii insă au spus că s-au orientat spre mancare mai sănătoasă şi mai puţină in detrimentul produselor arti- ficiale. Intervievaţii au menţionat că au renunţat la sucuri, bături alcoolice şi diferite dulciuri sau snacks-uri, pentru a-şi gestiona mai bine bugetul. „Pot să spun că am făcut economie in ultima perioadă, in special la produse care sunt mai mult mofturi decat necesitate. Am renunţat să cumpăr atatea dulciuri şi sunt mult mai atentă pe ce dau banii”, spune Florica P., contabilă.
Unii nu mai au din ce reduce
Spre suprinderea noastră, multe persoane intervievate au mărturist că nu au renunţat in ultima perioadă la nimic. Motivul nu are nimic in comun cu bunăstarea, ci mai degrabă au spus că nu mai au de unde să reducă. „La ce să mai renunţăm? Abia ne descur-căm, nu mai reducem nimic de mult că nu mai avem de unde”, a spus Marius P, un bărbat de 54 de ani din Zalău. In special pensionarii, s-au plans că abia se mai descurcă.”Nu avem ce să ne cumpărăm pe aşa o pensie. De mancat tot trebuie să mancăm, dar cumpărăm strictul necesar”, Maria V, pensionară.
Haine doar la ocazii
Comerţul, in special cel cu imbrăcăminte este serios afectat in această perioadă. Tot mai multe persoane intră cu bani in magazinele de profil doar cu ocazii speciale. „Nu mai imi achiziţionez aşa de multe haine. Prefer să imi cumpăr mai puţine şi mai rar ca să mai imi rămană bani şi pentru altceva”, a spus Corina D., o contabilă de 41 de ani. „In ultima perioadă imi cumpăr haine doar la ocazii speciale, poate să imi iau ceva de Paşti, dar incă nici nu ştiu”, ne spune Ana, vanzătoare.
Confortul mai aşteaptă
Deşi cu toţi şi-ar dori un trai mai uşor şi o sporire a confortului, din păcate majoritatea sălăjenilor cu care am stat de vorbă nu au mijloacele să şi-l asigure. Aparatele electrocasnice, imbunătăţirea confortului in locuinţe şi vacanţele aproape că au devenit un lux.”Nici nu ne gandim să cumpărăm electrocasnice, nu avem bani de aşa ceva, nu acum”, spune familia Ilieş. Totuşi, mai sunt şi excepţii, iar cei care se gandesc să işi ia inima in dinţi si să mai taie din restricţii, optează pentru o vacanţă in străinătate. „Am tot făcut economie, anul acesta imi propun să mă duc in Franţa in vacanţă”, spune Viorica M. „Chiar dacă fac ecomonie la mancare şi haine, anul acesta vreau să imi fac un concediu afară din ţară, chiar dacă mă duc undeva in vecini”, spune Mihai J, un bărbat de 47 de ani din Zălau.
Sălăjenii au renunţat la ”mofturi”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...