Apă, clădiri noi, proiecte in derulare
O investiţie de amploare pe care a „prins-o” comuna Sălăţig este aducţiunea de apă potabilă şi implicit realizarea sistemului de canalizare pentru localităţile Sălăţig, Bulgari şi Deja. Proiectul se derulează prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Valea Sălajului”. Conductele au fost introduse in Bulgari şi Sălăţig, iar in satul Deja se lucrează la canalizare. Valoarea lucrărilor se ridică la 860 de mii de lei. Chiar dacă populaţia este imbătranită in satul Mineu, un lăcaş de cultură cu utilităţi sociale era necesar aici. Aşa că s-au obţinut fonduri prin Ministerul Culturii pentru construirea unui cămin cultural. „Este o clădire modernă, afirmă primarul Molnar, cu toate dotările, atat pentru activităţi culturale, cat şi pentru manifestări prilejuite de anumite evenimente din comunitate (nunţi, botezuri, parastase). Şi dacă tot suntem la capitolul construcţii noi, anul trecut a fost dată in folosinţă o splendidă clădire pentru grădiniţă in satul Deja. Cei 61 de preşcolari işi desfăşoară activitatea in trei grupe. Valoarea investiţiei a depăşit 800 de mii de lei. Şi Şcoala gimanzială din Deja a fost reabilitată cu fonduri obţinute de la Banca Mondială. Se află in curs de reabilitare Căminul cultural din localitatea Bulgari. Banii provin din bugetul local.
Primarului i-a mers vestea de bun gospodar
De aproape două decenii păstoreşte Molnar Jozsef destinele comunei Sălăţig. Fiind la a cincea legislatură, după clasificarea Asociaţiei Comunelor din Romania este un primar de cinci stele. N-a fost intotdeauna la pupitrul comunităţii cu 3160 de suflete, insă intotdeauna s-a aflat printre oameni şi atunci cand era cadru didactic şi atunci cand era gestionar la magazinul din Deja şi atunci cand era şef de fermă ori preşedinte de CAP. Le-a ascultat păsurile, le-a sărit in ajutor, dacă era nevoie şi astfel a caştigat increderea semenilor săi. I-a mers vestea că este un bun gospodar. Şi intr-adevăr este.Mărturie stau cele cinci capete de bovine din poiată, cei şapte guiţători, cele nouă hectare de teren lucrat, via, livada, tractorul şi utilajele agricole. Dar spiritul gospodăresc al primarului de Sălăţig nu se rezumă doar la propria gospodărie. Comunitatea este gospodăria cea mare de care are grijă din anul 1994, cand obştea i-a acordat increderea şi pe care Molnar Jozsef se zbate să o vadă cat mai prosperă.
O vacă la trei suflete
Preşedintele Asociaţiei Crescă-torilor de Bovine din Sălăţig cu intristare ne spune că numărul bovinelor la nivel de comună a scăzut, de altfel ca pretutindeni, in ultima vreme. Totuşi la ora actuală există 1100 de bovine la nivel de comună. Raportat la numărul locuitorilor ar veni o vacă la trei suflete. Nu e deloc rău, avand in vedere că in gospodăriile cetăţenilor se mai află 3.000 de oi, 1.500 de porci, 250 de cabaline Cele 500 de hectare de păşune ale primăriei au fost inchiriate, la preţuri modice, crescătorilor de animale din comună. Aceştia au realizat pe păşune aducţiuni de apă, platforme betonate, podeţe, fantani in aşa fel ca animalele să nu sufere. Din păcate in comună nu există nici un centru de colectare a laptelui.
Piatra şi asfaltul a luat locul noroaielor
Pană in urmă cu un deceniu drumurile comunale şi uliţele satelor erau năpădite de noroaie. Doar pe urmele tractoarelor se putea circula pe vreme de ploaie. Chiar dacă n-avea alte surse de finanţare, primarul Molnar Jozsef a reuşit să facă circulabile o mare parte dintre drumurile comunale. De pildă drumul comunal DC 9 A dintre Sălăţig şi Mineu a fost pietruit cu bani de la bugetul local pe o lungime de şase kilometri. Prin Hotărarea de Guvern nr. 577 s-au asfaltat doi kilometri de drum comunal in localitatea Sălăţig. Tot prin hotărarea de guvern antemenţionată a fost pietruit drumul comunal DC 14 intre aşezările Deja şi Noţig. Prin programul naţional de Dezvoltare a Infrastructurii s-au obţinut fonduri pentru modernizarea căii de acces dintre centrul de comună şi Mineu. Modernizare inseamnă in contextul de faţă tratarea carosabilului cu dublu strat bituminos. Tot de moder-nizare cu covor asfaltic va beneficia şi drumul comunal dintre Deja şi Noţig. O obsesie a primarului Molnar este şi construirea unei săli de sport la Şcoala din Deja. De menţionat că pentru tinerii din acest sat se amenajază la ora actuală o bază sportivă, iar pentru cei din Sălăţig a fost cumpărat un teren cu acelaşi scop.
Acum 100 de ani
„Sălăţig (ung. Szillagy, pretura Cehului) este comună mixtă mică din timpurile vechi. Aici avem astăzi 35 de fumuri romaneşti cu 160 de suflete de religiune gr.cat. Biserica de lemn s@a edificat inainte de aceasta cu 300 de ani. şcoală romaneaască in Sălăţig nu este şi astfel cei 25 de copii obligaţi la şcoală o cercetează pe cea ungurească. Adulţi ştiutori de carte sunt 80, din cari 50 ştiu şi ungureşte. Hotarul are 2600 de jugăre, din cari abia 130 sunt in mana romanilor. Alegători sunt 30, cari toţi ştiu ceti şi scrie romaneşte, iar 15 şi ungureşte.”