S-a inaugurat jumătate din centură
Văzută ca şi un element important in infrastructura rutieră a oraşului şi a judeţului, şoseaua ocolitoare a Municipiului Zalău s-a impotmolit in poligonul Aghireş, pe care Armata refuză să-l cedeze pentru a face loc celui de-al doilea tronson. Fiecare oficial al Ministerului Apărării care a venit in Sălaj a promis că cedează poligonul in secunda următoare dacă primesc un teren la schimb in care să-şi desfăşoare activitatea. Pană acum, nici Prefectura şi nici Primăria Zalău nu au găsit un teren care să corespundă cerinţelor Armatei. Primul tronson de centură, inaugurat de Primărie, nu scapă oraşul de traficul greu, camioanele care merg spre Cluj sunt nevoite să folosească actuala centură care tranzitează oraşul. In schimb este util pentru cei care vin dinspre Crasna şi merg la Satu Mare.
Sistem nou de facturare a apei
Spre final de an, zălăuanii au avut parte de o „supriză”. Compania de Apă şi-a anunţat consumatorii că din 28 octombrie intră in vigoare Noul Regulament al Serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare. Mai exact, Compania de Apă nu va mai emite facturi pentru fiecare consumator, ci va fi emisă o singură factură comună pe intreg blocul, iar preşedintele asociaţiei de locatari sau reprezentantul locatarilor va avea ca sarcină să impartă suma pe apartamente şi să colecteze banii. Blocurile care nu incheie contractul luna viitoare ar putea ajunge in situaţia extremă, de a fi deconectate de la alimen- tarea cu apă, susţin repre-zentanţii Companiei.
Pană in prezent, zălă-uanii s-au dovedit reticenţi faţă de noul sistem de facturare a apei. Pană săptămană trecută au fost incheiate doar 50 de noi contracte de către Compania de Apă, din totalul de 1100 de blocuri existente in municipiu, potrivit directorului Sucursalei Sălaj a Companiei, Marcel Zaharia. Rămane ca pană in 28 ianuarie şi restul blocurilor, respectiv 1050, să semneze noul contract. „Serviciu fără contract nu este posibil, iar avand in vedere că suntem in termen, nu putem vorbi de o prelungire a termenului. Dacă nu va exista documentaţia depusă pentru noul contract, după expirarea termenului vom face programări pentru sistarea apei. Insă nu cred că va fi cazul”, a precizat Marcel Zaharia.
Sălăjenilor li se propune să-şi arunce centralele de apartament
O altă noutate pentru zălăuani este modernizarea sistemului public de termoficare. Distribuţia agentului termic a fost preluată de o companie maghiară , RFV Distriterm, care şi-a propus o investiţie in valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, ce va include modernizarea, dezvoltarea şi intreţinerea pe 49 de ani a sistemului centralizat de termoficare. De asemenea, Compania a propus reabilitarea blocurilor in schimbul renunţării la centralele individuale şi a anunţat că va crea 22 de locuri de muncă in Zalău, odată cu intrarea in vigoare a contractului de concesiune incheiat intre RFV Distriterm SRL şi Primăria Municipiului Zalău, incepand cu data de 1 decembrie 2010.Compania speră că in doi ani majoritatea populaţiei va solicita din nou serviciul public de termoficare deoarece costul incălzirii va scădea, devenind mai mic decat cel al incălzirii prin centrale individuale. De asemenea, maghiarii promit că apa caldă va sta la dispoziţia consumatorilor 24 de ore din 24 şi nivelul căldurii va putea fi reglat separat. Au rămas doar 750 de apartamente branşate la CET, deşi, in trecut, sistemul central de termoficare al oraşului Zalău a fost utilizat de 21.000 de apartamente. Numărul acestora a scăzut vertiginos din cauza serviciului nesigur şi de slabă calitate.
Interzis nunţilor de noapte
In şedinţa de Consiliu Local din octombrie 2009, aleşii zălăuanilor au decis ca din prima zi a acestui an să nu mai răsune cantecele populare şi manelele in restaurantele şi pensiunile din municipiul Zalău, după ora 23.00. Considerand abuzivă şi discriminatorie decizia aleşilor locali de a interzice nunţile şi petrecerile nocturne, patronii de restaurante au vrut să lupte inclusiv in instanţă impotriva Primăriei pentru a putea avea activitate şi intre orele 23.00 – 7.00. Proiectul a fost propus de consilierii Eugen Pop, Călin Băgărean şi Alexandru Vale, care specifică in nota de fundamentare că o asemenea masură a fost luată la propunerea zălăuanilor care se plangeau de neplăcerile create de aceste petreceri zgomotoase.
Prefectura dă Primăria in judecată de două ori
Pentru salarii
Consilierii locali din Zalău au aprobat in şedinţa din luna martie cheltuirea a aproape 10 miliarde de lei vechi din bugetul local pentru a suplimenta veniturile funcţionarilor publici din cadrul primăriei municipiului. Prefectura a acţionat in instanţă hotărarea de Consiliul Local. In momentul de faţă procesul intentat Primăriei Zalău se află pe rolul Curţii de Apel Cluj, după ce Prefectura a declarat recurs la o decizie a judecătorilor sălăjeni care au dispus „anularea in parte a HCL nr. 71/12.03.2010 numai cu privire la diferenţa dintre salariul de bază pentru funcţiile publice de stat şi salariile de bază pentru funcţiile publice locale prevăzute in anexa 1 la hotărare pentru poziţia secretar municipiu”. Cel mai mare supliment de 1.632 de lei l-a primit secretarul Municipiului, Stelian Potroviţă.
Pentru ANL-uri
Instituţia Prefectului Sălaj a acţionat in instanţă hotărarea Consiliului Local Zalău din 26 iulie 2010, hotărare prin care s-au acordat cinci locuinţe ANL unor persoane care au obţinut un punctaj mare prin depunerea la dosar a unei cereri in vederea adoptării unui copil. Potrivit oficialilor de la Protecţia Copilului, persoanele respective nu au indeplinit paşii legali pentru a adopta un copil. Mai exact, aceştia nu s-au prezentat in termenii ceruţi de către Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru a confirma cererea de adopţie. Cei cinci beneficiari de ANL pentru care se doreşte revocarea hotărarii de Consiliul Local sunt Toth Roxana Elena, Bălănean Cornelia, Tărău Cristian, Baciu Adrian Mircea şi Deac Florina. Instanţa a decis ca prima infăţişare să fie in data de 14 ianuarie 2011.
Un singur subprefect
Guvernul a decis in luna iulie ca numărul de subprefecţi să fie redus de la două posturi la o singură funcţie in fiecare judeţ. In Sălaj, insă, nu au mai avut ce reduce. PD-L ştia deja de această mişcare şi i-a prevenit pe subprefecţi să se reorienteze. Astfel, Claudiu Barsan, preşedinte al PD-L Zalău, şi-a dat demisia din funcţia de subprefect şi a participat la concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. Sprijinit politic, Barsan a trecut cu brio concursul şi este directorul CAS Sălaj.
Reţea de apă şi canalizare modernă
Sfarşitul acestui an coincide cu mult aşteptata finalizare a lucrărilor de modernizare şi extindere a reţelei de apă a municipiului Zalău. Lucrările incepute in primăvara anului 2009 vor fi incheiate la sfarşitul acestei luni, potrivit lui Marcel Zaharia, directorul sucursalei Sălaj a Companiei de Apă Someş, beneficiarul acestui proiect. Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare a municipiului face parte din proiectul „Extinderea şi Reabilitarea Sitemelor de Apă şi Apă Uzată din judeţele Cluj/Sălaj”, derulat de Compania de Apă Şomeş. Valoarea investiţiei este de 21,8 milioane de euro, din care 74 la sută sunt fonduri UE, 11,3 la sută fonduri guvernamentale, iar 12,8 la sută imprumut bancar. Contribuţia locală aprobată de Consiliul Local al municipiului Zalău a fost de 254.000 de euro, reprezentand 1,9 la sută din costurile totale eligibile pentru intregul program, conform schemei de finanţare. După mai bine de un an şi jumătate, timp in care oraşul a fost impanzit de şantiere, reţeaua de apă şi canalizare a fost considerabil imbunătăţită. Reţeaua de apă a fost modernizată şi extinsă pe aproximativ 15 kilometri. In paralel cu reabilitarea şi extinderea reţelei de apă a fost reabilitată şi reţeaua de canalizare pe aproximativ 20 de kilometri.