Siturile arheologice din Sălaj ar putea ajunge în patrimoniul UNESCO. Includerea Frontierelor Imperiului Roman – Dacia pe Lista Patrimoniului Mondial ar însemna nu numai recunoașterea internațională a valorilor sale excepționale universale, dar mai ales asumarea responsabilității de către România, prin toate autoritățile, pentru protecția și gestiunea acestuia.
Un prim pas în acest sens a fost făcut vineri, 10 mai, când Consiliul Județean Sălaj a găzduit o întâlnire pe marginea modului de implementare a Cadrului de protecție și gestiune pentru componentele din județul nostru incluse în situl serial Frontierele Imperiului Roman – Dacia, ce este propus spre nominalizare și se află în evaluare pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Alături de reprezentanții administrației județene, la întâlnire au fost prezenți specialiști din cadrul Institutului Național al Patrimoniului, Direcției Județene pentru Cultură Sălaj și Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.
O decizie în acest sens va fi luată în cadrul celei de-a 46-a ediții a Comitetului Patrimoniului Mondial, ce va avea loc în luna iulie.
Merită spus faptul că Sălajul are cele mai multe situri arheologice incluse în Frontiera Imperiului Roman – Dacia, peste 100, aflate pe raza administrativ-teritorială a 16 UAT-uri.
În prezent, România are înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO 9 obiective (7 culturale și 2 naturale). Pe lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, România este prezentă cu 7 elemente, iar pe lista bunurilor şi locurilor susceptibile de a fi propuse spre înscriere în Patrimoniul Mondial țara noastră are în acest moment 12 obiective culturale, inclusiv Frontierele Imperiului Roman – Dacia, și 4 obiective naturale.