Începând de miercuri, 24 noiembrie, a devenit funcțional sistemul de e-ticketing, un proiect implementat de Primăria Municipiului Zalău și Transurbis SA prin fonduri europene.
Este un sistem de plată on line prin intermediul aplicațiilor pe telefonul mobil sau portal web care permite cumpărarea de titluri de călătorie (abonamente) cu ajutorul cardului bancar. Anunțul a fost făcut de administratorul public al Municipiului, Călin Cristian Forț, care spune că ”implementarea sistemului de e-ticketing vine în sprijinul călătorilor și prin posibilitatea de a fi stabilit traseul optim ca distanță și timp de parcurs, vizualizarea stațiilor de pe traseu sau notificarea timpului rămas până la destinație”.
Administratorul public a ținut să felicite întreaga echipă care a fost implicată în implementarea proiectului privind modernizarea transportului public de călători.
Cum utilizăm e-ticketing la Zalău
Prin sistemul nou de plată a serviciilor de transport în comun realizate prin Transurbis SA, oricare persoană interesată de sistemul modern de acces la abonamente și servicii poate accesa site-ul societății sau poate descărca aplicațiile special create pentru acest serviciu denumite simplu ”Transurbis Zalău”.
Directorul general Alin Oros a declarat pentru Graiul Sălajului că ”aplicațiile pe telefonul mobil pot fi descărcate din Magazin Play, fiind disponibile aplicații atât pentru telefoane cu sistem de operare Android, cât și telefoane cu sistem de operare iOS”. De asemenea, și prin portalul web utilizatorul transportului în comun își poate achiziționa un abonament sau să și-l prelungească pe cel vechi oricând dorește, prin simpla creare a contului de utilizator.
”Sistemul a devenit funcțional miercuri și rugăm toți călătorii să parcurgă manualul de utilizare pe care l-am publicat pe site-ul nostru. Fiecare pas de urmat pentru crearea contului de utilizator este descris pe site-ul www.tuz.ro la rubrica <Carduri & bilete on line> – manual de utilizare https://carduri.tuz.ro/zalau/manual/ro.
Abonamentele lunare pot fi achitate cu cardul bancar. Se creează un cont de utilizator pe site sau descărcând aplicația pe telefon (Android sau iOS). Aplicațiile permit cumpărarea unui abonament nou sau prelungirea unui abonament existent. Cardul de transport se va ridica de la punctele de vânzare ale operatorului, mai puţin în situaţia persoanelor juridice pentru care acestea se pot obţine și on line. Categoriile de persoane care beneficiază de gratuități la transportul în comun – elevi, pensionari, persoane cu dizabilități – pot să încarce pe platformele on line documentele justificative, prevăzute de lege, pentru obținerea cardurilor de călătorie, iar elevii vor depune actele necesare eliberării cardurilor doar la începutul anului școlar. Am încercat să simplificăm procedurile prin acest sistem și acum poate fi consultată starea cardului de călătorie și titlurile active. Mai mult, pot fi gestionate mai multe carduri de călătorie dintr-un singur cont de utilizator”, explică directorul Oros.
Ce înseamnă e-ticketing prin ”Mobilitate urbană durabilă”
În noile aplicații implementate de administrația locală și Transurbis Zalău, călătorii pot găsi toate informațiile necesare despre transportul în comun: linii de circulație a autobuzelor, timpii de călătorie pentru fiecare traseu și pot achiziționa abonamente.
În urma realizării diferitelor acțiuni de cumpărare/validare/control, utilizatorul va avea posibilitatea de a vizualiza un istoric detaliat al tranzacțiilor efectuate.
În momentul achiziției unui titlu tarifar, când acesta se apropie de data de expirare sau când se efectuează alte acțiuni pe card, utilizatorul poate opta pentru a primi notificări pe dispozitiv sau pe e-mail.
Aplicația oferă călătorului mijloacele de a găsi ruta optimă între punctul de plecare A și punctul de sosire B, folosind locațiile vehiculelor de pe traseu.
Călătorul poate să înceapă călătoria din locația curentă sau dintr-o altă locație de pe hartă și își poate alege destinația căutând o adresă, un punct de interes, o stație dorită sau chiar plasând un pin pe hartă. De asemenea, poate alege o locație pe care a căutat-o anterior sau a adăugat-o la favorite.
Aplicația arată cât de mult va trebui să meargă până la cea mai apropiată stație, când va ajunge vehiculul în stație și cât va dura călătoria.
Aceasta oferă călătorului posibilitatea de a salva locațiile utilizate frecvent într-o pagină desemnată din meniu sau în momentul în care caută acele locații pe pagina principală. Astfel, utilizatorul poate începe un traseu mult mai rapid și mai ușor în viitor.
Aplicația va afișa în timp real vehiculul pe care calatorul trebuie să îl ia si îl va anunța când trebuie să schimbe linia.
Utilizatorul poate vizualiza pe hartă traseul complet al unei linii sau doar un sens al traseului și poate salva liniile favorite. Va primi un mesaj când apare o problemă cu una dintre acestea, în cazul în care respectiva problemă i-ar putea afecta călătoria.
În pagina dedicată liniilor poate căuta linia dorită și apoi poate vizualiza pe hartă, în timp real, vehiculele aflate pe un sens de mers al respectivei linii.
Poate selecta o stație din pagina principală sau de pe traseul unei linii și, astfel, poate vedea toate liniile care opresc în acea stație și care sunt timpii de sosire pentru fiecare linie. Poate vedea următorii trei timpi și planificarea pentru toate liniile din stația respectivă.
Punctele de vânzare ale regiei pot fi regăsite pe hartă. Prin selectarea unui astfel de punct se poate vedea programul de funcționare al acestuia.
Această aplicație este disponibilă în limbile română și engleză, în funcție de limba setată pentru dispozitivul utilizat.
Aplicația necesită acces la locația telefonului/dispozitivului utilizat pentru a porni și a naviga pe un traseu. Locația telefonului/dispozitivului utilizat nu este necesară pentru utilizarea celorlalte funcții ale aplicației, dar este recomandată menținerea activă a acesteia.
Aplicația poate fi instalată pe telefoanele cu o versiune de Android mai mare sau egală cu 5.0 (Lollipop) și pe cele cu iOS cu o versiune mai mare sau egală cu 11, iar arhitectura procesorului trebuie să fie de 64 biți.
Teoretic sună bine! Practic însă o să vedeți nebunia !