Anumiti directori incearca sa-si determine colegii sa accepte zilele neplatite in vacanta
Cadrele didactice sunt prinse la mijloc intre instructiunile primite de la liderii sindicali, care le cer sa inchida portile scolilor in contul zilelor neplatite, si nota trimisa de Inspectoratul Scolar care, in baza unei precizari venite de la minister, solicita unitatilor de invatamant sa acorde zilele de concediu fara plata in vacanta de iarna. Situatia este complicata, potrivit liderului sindical Eusebiu Lehene, si de anumite presiuni politice. „Unii directori, datorita unor influente sau simpatii politice, fac presiuni asupra colegilor nostri sa accepte sa-si ia zilele neplatite in vacanta”, ne-a declarat Lehene, fara a preciza, insa, la care directori face referire.
De altfel, liderii sindicali sustin ca nota Ministerului Educatiei, prin care impune acordarea zilelor de concediu fara plata in vacanta, incalca flagrant Legea 329/2009, Codul Muncii si Statutul Personalului Didactic. Astfel, dupa cum se precizeaza intr-un comunicat al FSLI, salariatii din invatamant nu pot fi constransi sa lucreze in luna noiembrie 21 de zile si sa fie platiti pentru 17. Daca in condicile de prezenta vor fi consemnate si semnate integral orele pentru luna noiembrie, directorul are obligatia sa asigure acoperirea integrala a salariilor pe aceasta luna. Pe de alta parte, sindicalistii sustin ca Ministerul Educatiei nu are nici o competenta in acordarea concediului fara plata, acesta fiind acordat de directorul scolii, cu acordul salariatului.
Vacanta sindicala
Liderii sindicali din Salaj au decis ca, daca dascalilor tot le va fi taiat 15,5 la suta din salariu pe noimebrie si decembrie, scolile sa fie inchise patru zile in noiembrie si patru in decembrie, respectiv in perioada 25 noiembrie – 7 decembrie.