Sindicalistii ameninta ca, daca nu le sunt satisfacute cererile, vor incepe actiuni de protest dupa sarbatorile de iarna.

Sindicatele poarta discutii cu actuala guvernare in vederea maririi salariului minim pe economie. Potrivit liderului Cartel Alfa – Filiala Salaj, Pompiliu Ceaca, discutiile care se duc la nivel central pentru marirea salariului minim vizeaza o crestere substantiala, incepand cu data de 1 ianuarie 2013. „Exista niste intelegeri cu Guvernul in sensul ca vom purta discutii pentru gasirea solutiilor pentru cresterea salariului minim la 1.000 de lei. Ei zic ca noi le cerem prea repede aceasta crestere, dar asa zic toti care ajung la guvernare. Ideea e ca se poate discuta despre marirea salariilor doar in momentul in care se proiecteaza bugetul sau cand se rectifica bugetul. Noi vrem sa se mareasca salariul minim cu incepere de la 1 ianuarie 2013, pentru ca aceasta masura trebuie cuprinsa in buget, iar guvernantii acum lucreaza la construirea bugetului pe anul viitor”, a precizat Pompiliu Ceaca pentru Graiul Salajului. In cazul in care nu se va obtine nimic concret de la Guvern, sindicalistii sunt decisi sa treaca la actiuni de protest. „Noi, sindicalistii, vrem sa inteleaga si ei ca este o solicitare serioasa. Daca o sa ne lovim de refuzul lor, atunci nu vom avea ce face decat sa incepem actiunile sindicale”, a mai spus Ceaca. Insa, acest lucru nu se va intampla in perioada imediat urmatoare, ci se va astepta trecerea campaniei electorale si a sarbatorilor de iarna. „Avem un congres in luna decembrie la Bucuresti si in functie de negocierile cu Guvernul vom face un program de actiune”, a mai spus liderul Cartel Alfa Salaj.
Efectele cresterii salariului minim pe economie
„Din pacate, la noi, cresterea salariului minim pe economie se face prin acte administrative, nu ca urmare a cresterii productivitatii muncii. Salariul minim la noi este foarte mic tocmai pentru ca nu s-au creat in 22 de ani parghiile care sa duca la cresteri salariale in mod firesc, pentru ca creste piata”, arata economistul Emanoil Gardan. Astfel ca, periodic, prin decizie administrativa, salariul minim trebuie majorat, chiar daca nu reflecta realitatea de pe piata. „Realitatea economica de pe piata ar trebui, in mod logic, sa ia prin surprindere legislativul si sa duca la cresterea salariala, insa nu se intampla asa, din pacate. Astfel ca este nevoie de cresteri administrative ale salariilor, pentru ca este un rau necesar”, completeaza Emanoil Gardan. In cazul in care s-ar lua aceasta decizie, de majorare a salariului minim pe economie la 1.000 de lei, economistul spune ca s-ar produce deopotriva efecte pozitive si negative asupra mediului economic national. „Ca efecte pozitive ar fi cresterea puterii de cumparare si cresterea nivelului de trai al cetatenilor, iar ca efect negativ – alimentam artificial inflatia. Din cele doua rele ar trebui sa alegem totusi pe cea mai putin rea, respectiv cresterea salariilor care duce la marirea puterii de cumparare si a nivelului de trai al oamenilor”, arata Gardan.
Ultima marire a salariului minim pe economie s-a produs la 1 ianuarie 2012, cand s-au adaugat 30 de lei. Acum un an, salariul minim era de 670 de lei, iar de la inceputul anului, s-a rotunjit la 700 de lei. Daca sindicatele vor reusi majorarea venitului salarial minim la 1.000 de lei, cu incepere de la 1 ianuarie 2013, ar fi un efort financiar de 350 de lei pentru angajator. O majorare brusca si fara precedent in istoria post-decembrista a tarii noastre.