Cheltuielile cu salariile bugetarilor par sa fi scapat de sub orice control. Iar criza, care a redus considerabil veniturile la bugetul public, dezvaluie amploarea discrepantelor si anomaliilor. De ani de zile, aparatul administratiei centrale dar si locale a crescut continuu. Si nimeni nu a avut interesul sa cuantifice proportiile intre cei care pun in sac si cei care iau din sac. Din dezinteresul si/sau inconstienta executivelor, nu lipsea decat o serie nesfarsita de legi speciale pentru plata unor bugetari „speciali”. In acest moment, in aceeasi institutie, diferenta dintre salariul cel mai mare si cel mai mic poate fi de 75 de ori. O alta anomalie se manifesta in privinta salariului de baza. Acesta se situeaza intre 42% din compensatia salariala globala pentru militari si 68% pentru profesori. In Europa, salariul de baza reprezinta cel putin 80% din totalul veniturilor unui salariat. Diferentele de la 42, respectiv 68% sunt tot felul de sporuri si beneficii, mai mult pe langa lege.
Nu mai lipsea decat confidentialitatea sau secretizarea acestor sporuri regasite in salarii de sute de milioane de lei vechi, pentru a avea imaginea completa a absurdului (semi)legalizat. Iar daca adaugam si cresterea, cu 13%, a numarului bugetarilor si cu 41% a functionarilor publici, in perioada 2004-2008, am avea toate motivele sa plangem de mila guvernului. Daca n-am sti ca tot el, guvernul, ajutat si de parlament, ar putea face ordine.
De vreo doua luni incoace, se vorbeste despre legea salarizarii unice in sistemul bugetar, care stabileste, printre altele, ca diferenta intre salariul maxim si cel minim dintr-o institutie nu va putea fi mai mare de 15. Aceeasi lege isi propune sa elimine sporurile nejustificate si sa inghete, o perioada, salariile foarte mari.
In opinia consilierului primului ministru, Andreea Vass, care ne-a oferit informatiile si cifrele, una dintre cauzele care au creat decalajele foarte mari in sistemul salarizarii bugetare este strans legata de sindicate. Sau, mai exact, de puterea lor politica.
Pe de alta parte, Andreea Vass este de parere ca, in discutiile pe tema regandirii sistemului de salarizare, „ramane sub semnul intrebarii corelatia salariilor din administratia publica cu cele din economia reala”.
Sindicatele si legile salarizarii
Articole
Ne ia sau nu ANAF 10% din banii pe care-i avem în conturile bancare?
Încă din luna decembrie a anului trecut, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora, începând din acest an, ANAF va lua 10 la sută din banii pe care-i au românii în conturile bancare, drept contribuție la sănătate. Fiscul dezminte însă categoric informațiile vehiculate „Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de…
Mai mult...Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...