Noua Lege a pensiilor este aspru criticată de sindicaliști, care spun că măsurile prevăzute de aceasta vor afecta, în mod, direct, milioane de români.

“Este o lege care îi sancționează pe salariații activi. Vom sesiza Comisia Europeană în România asupra incertitudinilor pe care le aduce această lege. Am sesizat deja comisarul european pentru muncă! Singurii care beneficiază, pe termen scurt, de acest proiect sunt actualii pensionari aflați în plată. Nu pare să fie soluția pe care o așteptau lucrătorii din România! Pregătiți-vă că în 2030 va fi crescută din nou vârsta de pensionare așa cum arată lucrurile, odată cu adoptarea proiectului!”, atrage atenția Dumitru Costin, președintele BNS.

În opinia sindicaliștilor, România nu are în acest moment spațiu fiscal pentru o reformă majoră a sistemului public de pensii sau, mai corect spus, nu-și permite o dublare a pensiilor fără creșteri ale vârstelor de pensionare pentru perioada următoare, creșteri ale nivelului contribuțiilor sociale pentru a susține financiar sistemul, respectiv înăsprirea condițiilor de pensionare pentru generațiile următoare, altele decât vârsta de pensionare.
“Numărul persoanelor de peste 65 de ani va crește până în 2040 de la 3,8 milioane la peste 4,4 milioane, în timp pe populația ocupată se va reduce în aceeași perioadă de la 7,6 milioane la 6,4 milioane. Trendul va deveni din ce în ce mai accentuat, ceea ce va genera dificultăți în a menține sustenabilitatea sistemului public de pensii. Sistemul public de pensii nu este doar pentru azi. El trebuie să ofere soluții atât pentru cei ce urmează să se pensioneze, cât și pentru cei deja pensionați. Nimeni nu a evaluat ce impact are această lege asupra persoanelor care astăzi contribuie la sistem și poate mâine sau peste 10 ani urmează să atingă vârsta de pensionare. Este cu atât mai frustrantă această abordare cu cât începand din 2018, mulțumită Guvernului de la vremea respectivă coordonat de Califul Dragnea, angajații sunt principalii contributori la sistemul public de pensie. În nici un alt stat membru asigurații nu participă cu mai mult de 40% din contribuțiile totale pentru finanțarea sistemului, în România participarea e de 67%”, spun sindicaliștii.

Blocul Național Sindical acuză politicienii că se uită doar la indicatorii pe termen scurt, deși echilibrul sistemului de pensii trebuie asigurat pe termen mediu și lung. “Sunt atât de puțin interesați de ce se va întâmpla dincolo de următorii 4 ani electorali încât au pus în lege mecanisme care vor afecta semnificativ pe cei ce azi și mâine susțin financiar sistemul”, acuză BNS.

Potrivit analizei realizate de sindicaliști, prin noua lege sunt penalizați cei ce au lucrat în condiții de muncă speciale sau deosebite mai mult de 21 de ani. Reducerea vârstei pentru cei ce au lucrat 30 de ani în condiții deosebite este de 3 ani, iar pentru cei ce au lucrat în condiții speciale până la 26 ani reducerea e de 2 ani.

De asemenea, noua lege ar stimula pensionarea anticipată, iar pentru pensia de invaliditate ar fi nevoie de stagiu complet de cotizare.

“Pensia anticipată din legea actuală se acordă cu maxim 5 ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare pentru cei ce aveau peste 8 ani de stagiu peste stagiul complet de cotizare. În acest caz pensia nu era diminuată iar cei pensionați astfel nu aveau dreptul să cumuleze pensia cu salariul. Legea nouă consideră că te poti pensiona cu 5 ani înainte de vârstă dacă ai stagiu de cotizare de cel puțin 5 ani peste stagiul complet de cotizare, caz în care pensia este considerată pensie pentru limită de vârstă și se poate cumula cu salariul. Chiar și pentru pensionarea anticipată parțială devenită în legea nouă pensionare anticipată, penalizările sunt mai mici. În legea actuală se prevede o reducere de 0,5% pentru fiecare lună până la 1 an, până la 0,25% până la 5 ani, iar în legea nouă penalizarile sunt între 0,4 și 0,2%.

În caz de accidente de muncă nu se mai poate primi pensie de invaliditate fără stagiu de cotizare. Accidentele de muncă au același tratament ca accidentele obișnuite, nu se preciează în lege care este stagiul necesar pentru a beneficia de pensie de invaliditate, probabil se vor preciza aceste stagii prin normele de aplicare ale legii. Punctajele acordate pentru stagiul potențial pentru persoanele pensionate pe caz de invaliditate se reduc semnificativ – pentru grupa 1 de la 0,7 la 0,25, pentru grupa 2 de la
0,55 la 0,2 și la grupa 3 de la 0.35 la 0.1″, spun sindicaliștii.