Sindicatele accepta ca salariul minim pe economie sa fie 705 lei in 2010, cerand insa respectarea prevederilor Contractului colectiv de munca, iar patronatele spun ca vor analiza aceasta varianta, dar cer Guvernului asigurarea unor deductibilitati pentru aceasta majorare.
Presedintele „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, joi, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii, ca sindicatele au facut un compromis acceptand valoarea de 705 lei pentru salariul minim, initial cerand 740 de lei, avand in vedere criza economica, dar isi mentin tinta potrivit careia salariul minim sa ajunga, in 2014, 50% din salariu mediu, respectiv 1.300 de lei.
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a spus, de asemenea, ca accepta 705 lei pentru salariul minim in 2010, dar cu conditia respectarii Contractului colectiv de munca, respectiv a coeficientilor de pornire pentru diferitele praguri de pregatire profesionala.
Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat ca patronatele vor analiza pana saptamana viitoare varianta de 705 lei pentru salariul minim in 2010, precizand insa ca o crestere de la 600 la 705 lei „este inacceptabila in conditiile actuale ale economiei”. „Noi propunem sa ramanem intr-o zona a conservarii salariilor sau o crestere foarte mica a acestora, eventual doar pentru salariile de jos”, a spus Coraci.
Secretarul general al Confederatiei Patronatelor din Industrie, Dan Matei Agathon, a spus ca patronatele sunt de acord cu cresterea salariului minim, dar nu pot accepta majorarea tuturor salariilor cu acelasi procent, deoarece aceasta masura ar duce la cresterea inflatiei. „Corect ar fi sa nu creasca fondul de salarii, si mai cerem Guvernului un ajutor privind asigurarea unei deductibilitati, astfel incat angajatorii sa nu plateasca decat CAS, fara alte taxe, la suma intre salariul minim si o mie de lei, pentru urmatoarele sase luni”, a mai spus Agathon.
Bogdan Hossu a afirmat insa ca prin acordarea acestor deductibilitati ar putea exista pericolul sa nu fie platite de catre angajatori contributiile pentru salariati.
Atat sindicatele cat si patronatele au spus ca spera ca la urmatoarea intalnire, care va avea loc luni, sa fie finalizate discutiile privind salariul minim.
Sindicatele accepta un salariu minim de 705 lei
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...