Jumatate dintre romani sunt nemultumiti de invatamantul romanesc, aproximativ 40 la suta au o atitudine neutra fata de acest subiect si numai 13 la suta din persoanele intervievate s-au declarat multumite de situatia din sistem, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania.
Parerile romanilor despre scoala de azi sunt mai negative decat cele despre scoala de acum 15 ani, astfel ca 58 la suta din respondenti au spus ca vad o inrautatire a lucrurilor. Persoanele cu educatie superioara au o atitudine si mai critica fata de sistemul de invatamant, astfel ca 74 la suta sunt de parere ca acesta are o calitate mai scazuta decat in trecut.
Pe de alta parte, elevii si studentii sunt cei mai multumiti de scoala romaneasca, numai 24 la suta dintre acestia avand o parere negativa, iar restul tinzand sa fie neutri. Cei mai critici dintre respondenti au fost cei care au facut scoala in anii ’50 – ’70 si au varste intre 45 si 64 de ani.
Realizatorii studiului au avut in vedere factori precum numarul de materii, de ore de scoala, de teme pentru acasa, manualele, numarul de examene, corectitudinea evaluarii elevilor, nivelul de pregatire si motivare al profesorilor, sistemul de predare si utilitatea lucrurilor invatate.
In ceea ce priveste personalul didactic, peste 50 la suta din persoanele intervievate au spus ca acesta este bine pregatit, iar 49 la suta sunt de parere ca profesorii sunt motivati sa-i ajute pe elevi sa invete.
Referitor la viitoarea cariera, o treime dintre romani considera ca elevii primesc sfaturi utile la scoala in acest sens, iar jumatate au spus ca lucrurile invatate de copii la orele de curs le vor fi utile in viitor.
Totodata, peste 30 la suta din respondenti sunt de parere ca invatamantul romanesc incurajeaza invatatul pe dinafara. Aproape trei sferturi dintre romani mai considera ca limba si literatura romana, matematica si o limba straina sunt cele mai importante materii din programa de invatamant, urmate de istorie si geografie. Peste 35 la suta din romani apreciaza utila si folosirea calculatorului, mai ales in ceea ce priveste utilizarea softurilor.
Studiul a fost realizat in luna septembrie, pe un esantion de o mie de persoane cu varste de 15 ani si peste.