Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a organizat ieri la Palatul Parlamentului o dezbatere la care au fost invitati toti reprezentantii institutiilor si organizatiilor implicate in educatie. Asta in contextul tensiunilor din ultima vreme din educatie, generate de problemele legate de finantarea sistemului de invatamant, salariile mizere ale profesorilor sau lacunele din Legea Educatiei Nationale. Eusebiu Lehene, liderul sindicalistilor din invatamantul salajean, prezent la eveniment, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca „in primul rand, membrii de sindicat au solicitat elaborarea unei legi a salarizarii care sa majoreze salariile pentru toate categoriile de personal din invatamant”. „Li s-a reprosat guvernantilor ca nu investesc in educatie, iar rezultatele subfinantarii acestui sistem complex si saracit se vor vedea intr-un moment cand va fi prea tarziu!”, ameninta Lehene. O alta cerinta a sindicalistilor din invatamant vizeaza elaborarea unei legi privind protectia profesorilor. „Se vorbeste tot mai mult despre drepturile elevilor, dar pe profesori cine ii baga in seama?”, mentioneaza sindicalistul salajean.
Intrebat daca toate aceste cerinte s-au concretizat intr-un fel anume, Eusebiu Lehene ne-a spus ca „nu s-au concretizat cu nimic, decat cu o nota privind problemele cu care se confrunta sistemul de invatamant, nota ce va fi inaintata ministrului Educatiei”.
In consecinta, sindicalistii din invatamant vor continua demersurile cu privire la revendicarile lor. „Saptamana viitoare vom consulta colegii in privinta actiunilor viitoare”, ne-a declarat Eusebiu Lehene. Liderul de sindicat mai spune ca „se are in vedere greva gene-rala, care ar putea avea loc in perioada discutarii bugetului, respectiv in 9 decembrie, ori in perioada alegerilor europarlamentare de anul viitor”. „Sa simta parlamentarii pe pielea lor ce inseamna sa subfinantezi un sistem de o importanta majora in societate”.
„Parlamentarilor din opozitie le-a fost frica sa participe la dezbatere”
Eusebiu Lehene a mai declarat ca la dezbaterea de ieri si-au facut prezenta membri ai comisiilor de invatamant, ai Cancelariei Primului Ministru, reprezentanti ai elevilor, ai studentilor si ai parintilor din intreaga tara. ITotusi, spune liderul de sindicat, am fost surprinsi in mod total neplacut sa constatam ca nu au fost interesati de problemele noastre membrii Comisiilor de Buget si Finante ale Senatului si Camerei Deputatilor, nefiind prezenti la dezbatere”. „De asemenea, nu ne-a onorat cu prezenta nici macar un parlamentar din opozitie”, mai spune Lehene. In opinia liderului de sindicat, absenta parlamentarilor din opozitie la eve-nimentul de ieri se justifica prin faptul ca „le este frica si se simt responsabili de acea lege a Edu-catiei care practic a anulat aproape toate drepturile profesorilor”.
Principalele revendicari ale profesorilor sunt: alocarea, incepand cu 2014, a minimum sase la suta din PIB pentru educatie; modificarea Legii Educatiei Nationale, inclusiv in ceea ce priveste statutul personalului didactic (sa se elimine discriminarile existente in prezent si cresterea gradului de implicare a cadrelor didactice in luarea deciziilor); adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sa creasca cu 50 la suta, iar raportul dintre salariul de baza maxim si cel minim sa fie doi la unu; dar si regandirea programelor scolare si a sistemului de evaluare a elevilor.