Blocul Național Sindical solicită reducerea poverii fiscale de pe umerii angajaților și mutarea contribuțiilor de la angajat înapoi la angajator.

Sindicaliștii au trimis deja Guvernului o adresă oficială prin care cer convocarea de urgență a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, pentru identificarea soluțiilor privind transferul contribuțiilor de la angajat înapoi la angajator, așa cum cere Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei în Rezoluția ResCSS (2024) 15 privind aplicarea Codului european de securitate socială de către România, Rezoluție adoptată în data de 10 iulie 2024.

Prin intermediul acestei rezoluții, Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei cere Guvernului României „să ia măsurile necesare pentru a reechilibra proporțiile contribuțiilor de asigurări sociale suportate de angajatori sau de stat, pe de o parte, și de angajați, pe de altă parte, în vederea alinierii dispozițiilor Codului fiscal la cerințele articolului 70(2) din Cod în această privință”.

Potrivit sindicaliștilor, “România încalcă din anul 2017 Codul European de Securitate Socială, când Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 79/2017, prin care contribuțiile sociale au fost transferate aproape în totalitate din sarcina angajatorilor în sarcina angajaților, iar Comitetul de miniștri din cadrul Consiliului Europei ne atrage atenția că trebuie operate modificările urgent de către Guvernul României în Codul fiscal”.

Blocul Național Sindical cere, de asemenea, exprimarea unui punct de vedere public din partea ministrului Finanțelor, Marcel Boloș pe această temă, “în contextul în care echipa din Ministerul Finanțelor nu a cuprins absolut nimic despre îndreptarea acestei spețe în planul fiscal al României, negociat cu Comisia Europeană pentru următorii 7 ani”, dar și din partea ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, “dat fiind că și-a exprimat în nenumărate rânduri intenția de reducere a taxării muncii în România”.