Elevii claselor terminale din licee și școli profesionale au intrat în febra simulărilor pentru examenul de bacalaureat.

Prima probă s-a desfășurat luni, 4 martie, la Limba și literatura română. În Țara Silvaniei, s-au înscris la această probă 1745 elevi, dar au absentat 218 elevi.

Cele 1527 de lucrări ale elevilor care au dorit să-și verfice cunoștințele acumulate și să afle unde sunt deficitari pentru a putea corecta până la examenul propriu-zis au fost scanate în prezența elevilor și încărcate pe o platformă.

Potrivit Inspectorstului Școlar Județean Sălaj, nu au fost semnalate tentative de fraudă în niciuna dintre școli. Toate probele scrise încep la ora 9:00 și sunt monitorizate audio-video. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
”Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la Simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.
Obiectivul urmărit este îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens”, se precizează în informarea ISJ Sălaj.

Marţi, 5 martie, elevii susțin simularea la proba scrisă obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie), iar miercuri, proba scrisă la alegere a profilului sau specializării (Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, Argumentare și comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie).

Elevii din partea minorităţilor naţionale vor susţine pe data de 7 martie proba scrisă de limba şi literatura maternă.

Rezultatele vor fi comunicate pe 15 martie.

La prima probă susţinută, elevilor le-au fost distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele şi prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obţinute.

„Rezultatele vor fi comunicate individual în data de 15 martie 2024 și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit: îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens. Notele nu se trec de regulă în catalog, însă, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului/a părintelui, acestea pot fi consemnate în catalog”, conform informării Ministerului Educației.