Dupa aproape 10 ani, orasul Simleu Silvaniei va avea propria sa stema.
Consiliul Local al orasului Simleu Silvaniei a adoptat ieri o hotarare prin care se aproba proiectul de stema a orasului. Dupa cativa ani de asteptare, simleuanii vor avea propria stema.
„Stema simbolizeaza, intr-o forma concentrata, traditiile istorice, precum si realitatile economice si social-culturale locale specifice fiecarei localitati. Pentru promovarea imaginii localitatii este necesara existenta unei steme, elaborata conform specificului locului si cu respectarea legislatiei in vigoare. Noi ne-am ales astazi stema care sa ne reprezinte orasul”, ne-a declarat Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei.
Stema cu sampanie de Simleu
Consilierii locali din Simleu Silvaniei au avut de ales intre trei variante de stema, alegand in unanimitate varianta cu numarul trei. In urma optiunii exercitate de consilieri, stema orasului Simleu Silvaniei se compune dintr-un scut triunghiular cu margini rotunjite, taiat de un brau undat de argint, care reprezinta raul Crasna. In partea superioara, pe fond albastru, se afla un stejar dezradacinat, de argint, care este elementul specific zonei si care exprima bogatia silvica a zonei. Tot in partea superioara a stemei, pe fond rosu, se afla un ciorchine de aur cu frunza verde, reprezentand una dintre bogatiile zonei si renumita sampanie Silvania. In varful scutului, pe fond albastru, se afla o cetate de argint, cu doua turnuri si cu o cruce de aur. Cetatea de argint este legata de traditia istorica ce a insotit in decursul timpului cetatea dacica, ale carei vestigii se gasesc pe teritoriul orasului si pe dealul Magura, precum si Cetatea feudala Bathory, aflata in centrul orasului. Crucea de aur este legata de traditia religioasa ce a insotit in decursul timpului orasul Simleu Silvaniei si reflecta rolul vietii spirituale in comunitatea locala. Coroana murala, de argint, cu trei turnuri crenelate, semnifica faptul ca localitatea are rangul de oras.
Aventura stemei a inceput in 2003
Prima tentativa de elaborare a unei steme pentru orasul Simleu Silvaniei a avut loc in 2003, cand Comisia Nationala de Heraldica si Genealogie a Academiei Romane a acordat avizul de principiu pentru proiectul de stema a orasului. In acest sens a fost initiat un proiect de hotarare prin care s-a propus insusirea stemei orasului in compozitia heraldica propusa de comisie, fiind respins in unanimitate de catre Consiliul Local. In anul 2007 a fost aprobata varianta finala a proiectului stemei, dar aceasta nu a fost avizata de catre Comisia judeteana pentru analizarea proiectelor de stema ale judetului, municipiului, oraselor si comunelor din judetul Salaj, motiv pentru care s-a procedat la elaborarea unui alt proiect de stema, in trei variante, conform propunerilor acestei comisii. Aceasta noua tentativa de propunere a unei steme pentru orasul Simleu Silvaniei se va comunica spre pre-avizare la Comisia Judeteana de Heraldica, Genealogie si Sigilografie. Dupa prea-avizare, intreaga documentatie se va transmite Biroului zonal al CNHGS pentru avizare, insotita de nota de fundamentare si proiectul de hotarare de Guvern pentru adoptarea stemei orasului, urmand ca dupa obtinerea avizului favorabil, documentatia sa fie transmisa Comisiei Nationale de Heraldica, Genealogie si Sigilografie.
Simleuanii si-au ales stema orasului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...