Aproape 40.000 de salajeni primesc drept ajutoare alimente in valoare de 140 de lei de la Uniunea Europeana. Sistemul lasa loc insa de anomalii.
Anul acesta, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de handicap de gradul III s-au revoltat pe primari pentru faptul ca nu primesc nici macar un biscuit in cadrul programului de ajutor „alimente de la UE”. Nemultumirile oamenilor i-au determinat pe primari sa expuna problema la Consiliul Judetean si la Institutia Prefectului. Edilii din comunele salajene au semnalat, in cadrul intalnirii de lucru a Asociatiei Comunelor din Romania, Filiala Salaj, faptul ca sunt multe situatii in care fosti directori de institutii sau rezervisti cu grade inalte beneficiaza de indemnizatie de handicap de gradul I si II si, implicit, de alimente gratuite de la Uniune, iar oameni simpli care au o indemnizatie de cateva zeci de lei nu primesc alimente. „Situatia data sfideaza orice bun simt. Mai mare nevoie are cel cu pensie de cateva mii de lei de alimente gratuite, decat cel cu pensie de cateva sute de lei?”, se intreaba primarul comunei Coseiu, Ioan Mesesan. Alexandru Vegh, prefectul judetului Salaj, a raspuns ca pentru aceasta runda de distribuire a alimentelor nu se mai poate face nimic. Categoriile de beneficiari ai alimentelor sunt stabilite prin lege, iar pana la modificarea legii situatia va ramane neschimbata. Potrivit datelor actualizate, in Salaj se vor distribui alimente de la Uniunea Europeana pentru 37.400 de persoane. Distributia alimentelor catre primarii a debutat la finele lunii august. De pe atunci, Violeta Milas, directorul Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, relata faptul ca tot procedeul distributiei este strict supravegheat de institutia pe care o conduce. DGASPC detine o baza unica, un sistem informatic performant, care nu permite suprapunerea beneficiarilor. Anul trecut oamenii erau nemultumiti de faptul ca au existat persoane ce au primit pachetele cu alimente de doua ori. „Majoritatea primariilor nu tin o evidenta clara si se produc suprapuneri. Datele pe care le primim de la primarii le confruntam cu datele primite de la celelalte institutii implicate. Nu de putine ori am avut surprinderea sa descoperim ca unele persoane figurau pe doua liste. In programul informatic introducem Codurile Numerice Personale si ne semnaleaza daca o persoana este introdusa de doua ori”, a precizat Violeta Milas. In municipiul Zalau exista un singur centru de distributie al alimentelor, situat in apropierea ultimei statii Transurbis din Bradet. In comune, informatii despre distributia alimentelor se pot primi la sediile primariilor.
Alimentele de la UE discrimineaza gradele de handicap
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...