"Astazi stiu doar ca daca Guvernul ne da cheltuielile cu asistenta sociala am o gaura de 3 milioane lei in buget. Nu stiu daca cele trei milioane vor fi compensate prin alocari de fonduri. Abia cand vad bugetul judetului si expunerea de motive, atunci pot sa imi dau seama. Pentru mine e foarte clar cati bani primesc din cotele defalcate din impozitul pe venit si pe profit. Lucrurile sunt clare, dar nu stiu in ce masura se compenseaza de la Guvern aceste cheltuielicu asitenta sociala. Anul trecut, raportat la numarul de locuitori, Simleu Silvaniei a incasat 5.832.000 de lei din cotele defalcate din impozitul pe venit si pe profit. Daca un simleuan a platit 100 de lei impozit la stat, 43 de lei s-au intors la Primaria Simleu. Anul acesta, prin cei 60 la suta pe care ni-i da, Guvernul estimeaza ca Simleul ca va incasa din impozitele platite de angajati suma de 7.700.000 de lei. Asta insemna o crestere de 1.900.000 de lei, dar cheltuiala cu asistenta sociala este de 3 milioane de lei, deci automat avem o gaura de 1.100.000 de lei. Daca nu cumva aceasta gaura nu va fi compensata intr-un anumit fel. Pentru ca daca ma uit pe propunerile primite de Asociatia Oraselor din Romania de la Guvern, scrie orasul Simleu Silvaniei zero. In acest moment, daca lucrurile nu se fac intr-un anumit fel, gaura e clara, de 1.100.000 lei. Noi deja lucram de cel putin doua luni, pana la aprobarea bugetului, pe sistemul vechi si categoric vom lua 43 la suta din Impozitul pe Venit, nu 60 la suta, pentru ca nu se va da retroactiv. Orice cost suplimentar va duce automat la scaderea bugetului pentru investitii, adica vom face mai putine invetitii in anul 2019. Noi reusim sa facem investitii anuale din surse proprii cam de un milion de euro", ne-a declarat primarul Septimiu Turcas.

rn

Fondurile europene sunt in Simleu
singura sansa pentru investitii

rn

"Proiecte pe fonduri europene sunt separate de bugetul propriu si au asigurate confinantarile necesare pentru a le putea executa. Acesta-i norocul nostru, ca am atras fonduri europene si ne facem treaba prin aceste proiecte finantate de UE, la care noi trebuie sa cofinantam cu 2 la suta din valoarea totala. Practic, noi, anul acesta ne vom mobiliza sa cofinantam proiectele europene si sa mai facem anumite lucrari in masura in care vom avea bani la buget.
Avem un contract semnat pentru un proiect cu finantare europeana "Cresterea eficientei energetice la Colegiul National Simion Barnutiu" (liceul economic), cu o valoare de 2.592.000 de lei. Acest proiect a fost semnat cu ADR N-V; noi suntem aproape gata cu proiectul final si vom intra in procedura de licitatie. Consider ca anul acesta trebuie sa se finalizeze.
Avem alte trei proiecte la care am fost selectati pentru finantare si urmeaza ca in perioada urmatoare sa semnam contractele de finantare la ADR N-V. Este vorba de doua proiecte ce vizeaza Spitalulu Orasenesc din Simleu – "Cresterea eficientei enrgetice la Spitalul Orasenesc Simleu", cu o valoare totala de 13.028.000 de lei; si alt proiect vizeaza dotarea ambulatoriului cu aparatura medicala de ultima generatie, plus un Computer Tomograf, proiect cu o valoare de 8.900.000 de lei. Modernizarea internatului de la Liceul Ioan Osian, adica vom face acolo un internat modern mobilat si utilat, proiect cu o valoare de 7.500,000 de lei", spune primarul Turcas.

rn

Pentru modernizari la doua gradinite,
un complex multifunctional nou
si modernizarea iluminatul public
se asteapta tot finantare europeana

rn

"Alte doua proiecte se afla in etapa de evaluare la ADR N-V si vizeaza extindere, reabilitarea si modernizarea a doua gradinite cu program prelungit – 5,3 milioane lei pentru Gradinita nr. 2 si 5,7 milioane de lei la Gradinita nr. 3. Prin implementarea acestor proiecte vor fi create conditii mai bune pentru circa 400 de copii care frecventeaza cele doua unitati de invatamant prescolare.
Proiectul "Complex Multifunctional Magura", cu o valoare de 22 milioane de lei, a fost admis la evaluarea tehnico-financiara, adica avem punctajul si stam la coada, pentru ca finantarea este pe regula primul venit primul servit si deja au fost finantate 5 proiecte; speram sa intram si noi in urmatoarea etapa. Prin acest proiect se vor realiza un parc nou in oras si doua cladiri vor fi reabilitate complet – fostul spital al doctorului Ioan Puscas si Spitalul de Contagioase.
Ultimul proiect pe fonduri europene depus de Primaria Simleu este "Modernizare iluminat public", cu o valoare de 9.200.000 euro. Proiectul a fost inregistrat si asteptam sa intre pe circuitul normal. Prin proiect vom interveni pe protiunea cuprinsa de la parcul central pana la sinagoga, toate retele de cabluri de pe stalpi intra in pamant si va fi montat iluminat nou ornamental pe led. Tot prin acest proiect vom schimba toate becurile din tot orasul pe led, cam aproximativ 1.500 de becuri led noi.
Pentru proiectele semnate si pentru cele care vor urma sa le semnam avem asigurata cofinantarea din banii de investitii", explica primarul.

rn

Primaria Simleu Silvaniei i-a un credit
de 2 milioane de euro pentru a construi
Piata Agroalimentara noua

rn

"Voi face un credit pentru construirea Piatei Agroalimentare Simleu, cu o valoare de aproximativ 2 milioane euro, cosntructie ce va fi executata pe vechiul amplasament al actualei piete. Nu am gasit nicio posibilitate de finantare si vom fi obligati sa facem credit pentru ca piata este dezastruoasa la cum arata acum si trebuie sa facem ceva. Construirea noii piete trebuia inceputa de anul trecut, dar vom incepe anul acesta", spune primaul Septimiu Turcas.
Potrivit lui Septimiu Turcas, locul care astazi gazduieste Piata Agroalimentara din Simleu Silvanie se întinde pe o suprafata de trei ari, iar Primaria are în plan ca anul acesta sa demareze lucrari de amenajare peisagistica care sa fie în concordanta cu contextul istoric pe care-l ofera Cetatea Bathory din imediata vecinatate. Asa ca piata va dobândi în urma modernizarii un aspect placut, rustic, în stil vechi, care sa fie în concordanta cu cetatea din imediata apropiere.

rn

Asociatia Oraselor din Romania
este nemultumita de negocierile
purtate cu Guvernul

rn

"Asociatia Oraselor din Romania, din care fac parte toate orasele din Romania, este o structura care incearca sa ne reprezinte si sa negocieze cu Guvernul pentru noi. Avem intalniri, schimbam pareri, aflam idei noi de proiecte.
Asociatia Oraselor este nemultumita, pentru ca initial s-a negociat o suma minima de 1.200 lei pentru fiecare locuitor din oras, dar nu s-au mai tinut de cuvant reprezentantii Guvernului. Acum, guvernantii vor sa acorde doar 1.000 de lei pentru fiecare locuitor de la comune; in rest, la orase, nimic", ne-a declarat ieri primarul Simleului, Septimiu Turcas.