Septimiu Turcas primarul orasului Simleu Silvaniei a implinit recent 15 ani de cand se afla la conducerea Primariei Simleu. Asa ca am vizitat saptamana trecut orasul Simleu Silvaniei cunoscut ca si Perla Salajului. Simleu este un oras cochet, un oras plin de culoare in care se vede ca adminitratia locala a facut si face treaba, chiar multa treaba. In vizita noastra din oras l-am vizitat si pe primarul Septimiu Turcas, care ne-a povestit pe scurt istoria celor 15 ani de la conducerea Primariei Silmleu Silvaniei.

rn

"A fost o perioada frumoasa, dificila, cu provocari, cu impliniri si cu neimpliniri. Pentru ca cine vine in fata oamenilor si spune ca este fericit ca in functia pe care oamenii i-au dat-o are doar realizari, atunci acela este un mincinos. Bucuria mea este ca realizarile mult mai mari decat nerealizarile. Daca m-as uita in urma putin, m-as duce in anul 2004. Atunci exista un Simleu care din punct de vedere al infrastructurii statea foarte prost, si cand spun foarte prost spun ca in Simleu nu exista gaz. Fac o paranteza si spun ca toti primarii care au condus Simleu din 1990 pana in 2004 s-au straduit ca acest vis al simleuanilor sa devina realitate. Intamplator am fost eu primar cand s-a aprins prima flacara de gaz si ca si recunostinta pentru fiecare dintre cei care au condus orasul, dl Muresan, Gal Ioan, Pop Ioan si dn Gutu Octavian, s-au straduit si s-au dat peste cap pentru ca simleuanii sa aiba gaz, lucru care s-a intamplat in 2004.", a declarat primarul Septimiu Turcas.
Infrastructura rutiera, reteaua de apa si canalizare – prioritati

rn

"Apoi Simleul era din punct de vedere al infrastructurii de apa, canal era un oras canalizat la 37%, extrem de putin. Astazi ne bucuram ca peste 90% din oras este canalizat. Discutam apoi de infrastructura de strazi, trotuare care era dezastruoasa. Este foarte simplu sa vin acuma si sa spui ca lucrurile sunt ok. Este ok, si ceea ce am facut noi in ultimii 15 ani sunt lucruri normale. Sa nu cumva sa-si imagineze cineva ca noi am facut lucruri extraordinare sau iesite din comun. Am facut lucruri normale pe care ar trebui sa le faca fiecare conducator de autoritate publica locala. Si eu cred ca aceasta normalitate a facut sa ma intrebati cum era acum 15 ani. Pentru ca daca nu era aceasta normalitate probabil ma intrebati cum a fost patru ani sau cel mult opt ani la conducerea orasului."

rn

Infrumusetarea peisagistica a orasului a adus culoare in Simleu

rn

"Am facut anumite puncte din oras sa fie atractive: Parcul central, am reabilitat complet Casa de Cultura, am reabilitat termic blocurile atat prin proiectul pe care l-am dezvoltat cu Ministerul Dezvoltarii, incat si prin parteneriatul pe care primaria la facut cu asociatiile de locatari, avem o noua sala de sport, am investit extrem de mult in fiecare institutie de invatamant din oras, adica nu exista scoli sau gradinite in care sa nu fi investit. Nu mai vorbim de faptul ca pe zona culturala si sportiva Simleu a devenit un oras viu. In perioada aceasta am avut bucurii mari, adica am avut echipa de fotbal in liga a 2-a, am avut echipa de volei cu rezultate relativ bune in liga 1, am sustinut toate activitatile sportive care au loc la nivelul orasului si Simleu prin ceea ce a dat. Avem un campion mondial, un tanar de 17 ani la arte martiale. Prin ceea ce a dat a facut ca Simleu sa conteze harta Romaniei si de ce nu pe harta Europei si cred ca este ce mai important, ca orasul sa devina atractiv."

rn

Proiecte majore pentru care Septimiu Turcas inca se bate

rn

"As putea sa completez aici si o gramada de neimpliniri, nu foarte foarte multe, dar importante. Ca neimpliniri as discuta despre Cetatea Bathory. In ce stadiu suntem acuma. Dupa ce ne-a fost respins proiectul am dat Ministerul Dezvoltarii in judecata pentru o chestie absolut normala pentru ca o portiune de 4 metri prin care trecea o teava de alimentare cu apa si era pe statul Roman a fost respins, pentru ca nu era pe orasul Simleu. Si am intrebat atunci cine-i statul roman in orasul Simleu. Nu am avut nici un raspuns. Am deschis un proces, am castigat la Curtea de Apel Cluj. Din pacate Ministerul Dezvoltarii a facut recurs si probabil anul viitor ne vom judeca la Inalta Curte si am inteles ca avem in 2020 termen la ICCJ la Bucuresti, unde 100% vom castiga, dar proiectul stagneaza. Piata Agroalimentara, un proiect pe care-l dezvoltam din resurse proprii a scos peri albi simleuanilor. Piata arata foarte urat, abia acum suntem la nivel de licitatie. Am incercat sa obtinem un credit. Simleu este un oras care nu este imprumutat, deci nu a fost imprumutat in ultimii 15 ani. Am incercat sa obtinem un credit ca lucrurile sa mearga mai repede. Din pacate gradul de indatorare mare a Romaniei a facut ca valoarea creditului sa ne fie aprobat pentru perioada 2020-2021. Am scos licitatie pe SEAP si vom demara lucrarile din fonduri proprii, iar anul viitor si in 2021 vom finaliza proiectul pietei. A treia mare neimplinire este nerealizarea extinderii retelei de apa si canalizare pe orasul Simleu, am stagnat destul de mult. Documentatia s-a plimbat intre Compania de Apa, Comisia Europeana si Ministerul Apelor si Mediului si consultatul proiectului. Am ajuns la un moment in care licitatia este pusa pe SEAP, speram ca in termenul de 18-24 luni, in maxim doi ani sa nu mai avem aceste probleme majore in anumite zone din oras. Acestea trei sunt marile neimpliniri. Evident ca sunt multe alte lucruri mai mici. Cam astea ar fi lucrurile bune si lucrurile rele."

rn

Sistemul de finantare ii avantajeaza pe cei lenesi, spune primarul

rn

"Sistemul acesta de finantare a autoritatilor publice locale favorizeaza UAT-urile lenese. Atata timp cat exista UAT-uri din sud, aveau bugete de 4 milioane lei un oras ca si Simleu Silvaniei. Sunt circa 40 de miliarde de lei vechi, sunt sume extrem de mici cu care abia ca isi acopere salarizarea. Si atunci vine guvernul acesta care conduce de cativa ani tara si vine cu un sistem de finantare cu un sistem minim. Adica, tu ca oras nu poti sa ai sub 6 milioane lei venituri. Atunci un oras care avea buget 4 milioane lei castiga automat 2 milioane lei fara sa faca nimic. Aceste orase nu erau interesate sa aduca investitori, pentru ca sumele importante care revin la buget sunt cele din salariile angajatilor. Orice angajat care plateste impozit 100 lei, cota parte din impozitul lui se intoarce la UAT, circa 47%. La Simleu, fata de bugetul de anul trecut avem o gaura de 1,6 milioane lei, pentru ca nu au fost date spre finantare cheltuielile legate de asistentii personali si alte cheltuieli legate de persoanele cu handicap, care la nivel de Simleu in seamna 3 milioane lei. Pierderea de 1,6 milioane lei pentru un orasel ca Simleu este un lucru important. Aceste sume pierdute nu se mai vad in invetitii locale."

rn

Simleu Silvaniei are noua proiecte depuse pe fonduri europene

rn

"Anul 2019 a fost anul in care am continuat investitiile pe care le-am inceput in anul 2018, respectiv pe partea de infrastructura, strazi, trotuare. Ne-am pregatit cu proiecte pentru ca o gramada de bani se duc si in spatele acestor proiecte. Noi in acest moment avem depuse pe fonduri europene noua proiecte. Dintre care unul este semnat direct cu Bruxelles si este vorba de acel proiect prin care vom aduce internet wirelles gratuit in mai multe zone publice din oras cu o valoare de 15.000 euro."

rn

Spitalul Orasenesc "Dr. Puscas Ioan" reabilitat complet cu fonduri europene

rn

"Din cele noua proiecte, trei sunt deja semnate. Unul este dotarea cu echipamente medicale – ambulatoriu de specialitate, cu o valoare de 8,9 milioane lei, circa 2 milioane euro. In urma acestui proiect Simleul va avea un echipament corespunzator, inclusiv computer tomograf. Alt proiect pe care l-am semnat cu o valoare de 13,28 milioane lei este “Crestere eficientei energetice a spitalului orasenesc din Simleu dr. Ioan Puscas". Acum semnam un act aditional la acest contract pentru ca din pacate in acest proiect partea de reabilitare a bailor era eligibila partea de apa calda, partea de apa rece nu. Baile arata groaznic in spital. Partea de interioare, de pus tarchet pe jos, distributie de retea de oxigen in fiecare salon nu era prinsa ca si eligibila. Si am cantarit lucrurile destul de mult si am considerat ca Simleu trebuie sa faca spital avand in vedere ca este al doilea proiect pe care il semnam petnru spital, sa facem un efort si sa facem un spital asa cum si-l doresc oamenii. Pentru ca avem pe zi ce trece, pe partea medicala este rezolvata si trebuie sa avem conditii corespunzatoare. In concluzie, orasul vine cu o suma proprie de 7 milioane lei prin care spitalul va arata asa cum arata spitalul judetean care arata foarte bine."

rn

Infrastructura scolara modernizata la standarde europene

rn

"Apoi am semnat un alt contract pentru cresterea eficientei energetice pentru Colegiul National Simion Barnutiu. Apoi avem trei proiecte care sunt selectate pentru finantare: modernizare Liceul Tehnologic Ioan Ossian in valaore de 7,5 milioane lei. Unul dintre cele doua camine va fi transformat intr-un loc de cazare tip hostel. Adica din trei camere, cea din mijloc va deveni baie pentru camere din staga si dreapta. Vor fi dotate corespunzator cu sala de lectura, cu sala de luat micul dejun, cu conditii foarte bune. Am vazut intr-un oras infratit si m-am gandit mult la acest proiect si ma bucur ca am resit ca pe partea asta de licee tehnologice sa putem dezvolta acest proiect. La fel reabilitarea si extinderea Gradinitei cu program prelungit nr. 3 cu o valoare de 5,7 miloane lei si un alt proiect pentru Gradinita nr. 2 cu o valoare de 5,4 milioane lei. Este vorba de reabilitare,e xtindere si dotare la cele doua gradinite. Sunt proiecte care au fost deja finantate. Mai avem Complexul mutifunctional Magura, un proiect foarte frumos care din pacate este numai la nivel de evaluare, deci a fost selectat inca. Si inca un proiect la care din punctul meu de vedere nu avem nicio sansa si ar fi minuni sa avem sanse, modernizare iluminat public cu led. Am aflat prea tarziu ca Electrica poate sa ne dea stalpii in folosinta, pentru ca stiam din start daca nu esti proprietar pe stalpi nu pot aplica. In concluzie, am depus foarte tarziu acest proiect si sansele noastre sunt extrem de reduse, pentru ca sistemul de finantare este primul venit primul servit. Numai in cazul fericit in care banii pentru axa asta s-ar tripla, atunci am avea sanse. Oricum noi pe partea de iluminat public ne-am revenit destul de bine. Daca in 2004 aveam un bec la patru stalpi, acum avem bec pe fiecare stalp din oras si am inceput sa modernizam si din resurse proprii cu ilumiant economic inca de anul trecut."

rn

Se investeste masiv si in infrastructura prescolara

rn

"La capitolul de cladiri ale gradinitelor am stat putin mai prost. Este o infrastructura pentru copii, pentru prescolari si este foarte important sa fim foarte atenti la conditiile pe care le au acesti copii. Gradinita nr. 2 avea partea de bucatarie care era dezastruoasa si pur si simplu aceasta cladire trebuie daramata si reconstruita, pentru ca la toate controalele pe care le-am avut de-a lungul timpului de la DSV si DSP au existat probleme. Celelalte parti de cladiri vor fi reabilitate pentru ca sunt relativ mari pierderi de caldura pentru ca nu sunt foarte bine izolate termic. Partea aceasta de cazare este extraordinara si ne-am axat pe ea pentru ca am vazut ca avem sanse si avem doua cladiri. Un internat care este functional si unul care este parasit. Si ne-am dus pe cel parasit sa facem un lucru frumos acolo. Lucrarea sper sa fie mobilata cu elevi s cand spun elevi, multi elevi care stau in zona sa nu mai faca naveta, ci sa locuiasca in oras. Scoala Silvania, scoala generala nr. 1 cum o stiu simleuanii, pregatim un proiect reabilitare pentru care am depus indicatorii tehnico-economici la acest fond minune pentru dezvoltare. Nu stiu ce va fi cu el, Fondul de Dezvoltare Locala prin care practic Guvernul Romaniei, Ministerul Dezvoltarii iti acorda un credit pe termen lung cu o dobanda foarte mica sau inexistenta pentru anumite obiective de investitii. Noi vizam acesta scoala. Sa vedem in ce masura vom si reusii sa o finantam."

rn

Piata Agroalimentara – un proiect care prinde viata

rn

"Piata agroalimentara este un proiect important. Suntem la momentul in care asteptam ca procedura de licitatie sa fie validata si sa avem un constructor, pentru ca proiectul tehnic este finalizat. Sper sa avem un constructor si sper sa fie unul bun, pentru ca proiectul este frumos si interesant si sper ca in decurs de 2 ani de zile proiectul sa fie finalizat. Exista partea de credit pe care o s-o licitam si partea de surse proprii. Practic noi vom lua o linie de creditare, adica vom lau banii de care avem nevoie. Vor fi hale pentru tot ce se vinde acum afara, adica parte de lactate, partea de legume fructe, astfel incat comerciantii sa se poata desfasura civilizat si iarna. Vor fi zonele pentru vanzare de produse de origine animala, zone pentru vandut flori, o piata asa cum ar fi normal in ziua de azi sa existe."

Baza sportiva noua langa stadionul din Simleu

"Practic Simleu a fost selectat de FRF intre cele 175 de localitati in care se vor construi baze sportive noi. Inseamna un teren mare de fotbal sintetic, terenuri mici de baschet-handbal si constructia noua de vestiare, bai. Noi am fost selectati, am prezentat un teren care l-am pus la dispozitia Companieie Nationale de Investitii. CNI spune ca deruleaza acest proiect in anul 2020, lucru pe care o sa-l vedem. Eu nu va pot spune ca in anul 2020 se intampla ceva din acest punct de vedere. Eu m-as bucura ca la un moment dat aceasta baza sa fie pusa la punct. In zona stadionului, paralel cu terenul de fotbal avem spatiu suficient pentru inca un teren de fotbal si pentru a face vestiare. Este un lucru extraordinar pentru Simleu, pentru ca noi ne dorim ca echipa de fotbal sa ajunga la un nivel de liga a 3-a. Asta ar insemna o posibilitatea atragerii a mai multi copii la fotbal."

rn

Cultura pentru Simleu – un punct forte al administratiei locale

rn

"Ne straduim ca Simleu sa fie un oras viu, sa se intample ceva. Cred ca toate lucrurile acestea frumoase care se intampla (Festivalul La fantana dorului, Festivalul BathoryFest, Festivalul de Umor, Concursul de Matematica) si tin sa multumesc tuturor celor care organizeaza si sunt direct implicati in aceste evenimente. Pe partea de voluntariat activa vreau sa le multumesc pentru ca ei genereaza tot felul de activitati si noi suntem doar parteneri. Aceste evenimente fac ca Simleu sa conteze pe harta si fac un Simleu si mai frumos. Dea lungul anilor copii care au laut locul 1 la Olimpiada Internatioanla de Matematica, adica cei mai buni din lume au venit la Simleu la acest concurs si in special au venit pe partea de ajutor, pe parte de a corecta lucrari, de a face subiecte. Asta inseamna ca Simleu conteaza si pentru aceasta. Sa vi de la nivelul cel mai inalt si sa fi deacord sa vi cu probele la acest concurs si sa organizezi un concurs care este un concurs foarte dificil inseamna ca s-au facut lucruri bune. Activitatea pe care o are Muzeul Holocaustului este una importanta, aici noi actionam mai putin. Suntem parte mai mult spirituali decat financiar. Daniel Stejerean care este si directorul Centrului Info Turistic se implica si in cealalta parte. Faptul ca doi ambasadori ai Israelului au vizitat Simleu, unul dintre ei fiind si cetatean de onoare al orasului, personalitati importante ambasadorul Poloniei, tot prin faptul ca exista acest Muzeu al Holocaustului a vizitat Simleu. Aceste activitati sunt lucruri extraordinare. Acolo sunt oameni care si investesc."