Cazul de la Caracal arata neputinta unui sistem. La Caracal, în România lui 2019, un copil a fost omorât, dupa ce si-a anuntat rapirea de 3 ori la 112. Dar sistemul modernizat cu milioane de euro nu a gasit-o la timp. "Si eu sunt Alexandra" s-a strigat sâmbata la proteste în mai multe orase. Noul ministru de Interne l-a eliberat din functie pe inspectorul general al Politiei Române, chestorul general Ioan Buda. Ministrul de interne a mai anuntat ca va înaintat Guvernului propunerile de schimbare din functii a prefectului si subprefectului judetului Olt. In acest caz au fost deja eliberati din functie seful IPJ Olt si a cei doi adjuncti ai acestuia, iar seful Politiei municipiului Caracal si adjunctul acestuia a fost eliberat din functie. Cinci ofiteri si trei agenti de politie sunt cercetati în cazul crimelor de la Caracal, iar Parchetul de la Caracal analizeaza cazul politistului care a preluat apelul Alexandrei Macesanu la 112.
rn
Presedintele cere ancheta în CSAT, iar cei gasiti vinovati sa fie aspru sanctionati
rn
Seful statului a transmis ca "este profund îndurerat de tragedia petrecuta la Caracal si este revoltat de faptul ca, din cauza unor disfunctionalitati, autoritatile responsabile nu au reusit sa salveze o adolescenta care si-a pierdut viata în conditii dramatice". "Circumstantele în care a actionat criminalul trebuie clarificate de urgenta", a transmis Administratia Prezidentiala. Presedintele României va solicita în sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, care va avea loc marti, 30 iulie, o ancheta completa privind modul în care a actionat în acest caz fiecare institutie responsabila.
rn
Procurorul sef DIICOT Salaj, Dan Bubuiug a postat sambata, un mesaj pe facebook prin care explica cazul fetitei de la Caracal. "In legatura cu tragedia de la Caracal, este de datoria noastra a tuturor, inclusiv a politistilor si magistratilor sa aduca la cunostiinta publicului problemele si lipsurile materiale si de ordin legislativ cu care se confrunta pentru a evita pe viitor astfel de nenorociri, sau macar pentru a încerca cu sanse de reusita salvarea unei vieti aflata în primejdie iminenta. In privinta modului de actiune cred ca apelul fetei a generat o stare de necesitate în care trebuia sa se concentreze imediat toate fortele (politie, jandarmerie, smurd) si sa ia la puricat în maxim o ora toate locatiile posibile în care s-ar fi putut afla fata fara nici un mandat pana la gasirea ei. O astfel de actiune însa nu este reglementata în mod expres de lege cu obligatii clare pentru salvatori. Pe cale de consecinta trebuie reglementata o astfel de procedura daca dorim sa nu se mai repete o astfel de nenorocire. O astfel de actiune de salvare trebuie reglementata în afara oricarui proces penal. Desigur ca în paralel era necesara si deschiderea unui dosar si efectuarea de cercetari de urgenta. Insa o actiune de salvare de la un pericol cu moartea iminent nu poate astepta dupa proceduri (politistul se sesizeaza, merge cu dosarul la procuror unde se înregistreaza, se repartizeaza unui procuror, pe urma se încep cercetarile, eventual daca se impune se cheama judecatorul de acasa se întocmesc o serie de acte succesiv de politist, procuror si judecator). Cred ca o actiune de salvare se putea face si în lipsa unor dispozitii speciale în acest sens în baza dispozitiilor constitutionale si a legilor privind statutul politistului si a Politiei Romane, dar reglementarea unei astfel de interventii rapide este de maxima urgenta. Nu pot fi ignorate lipsa de tehnica moderna de localizare rapida care a prelungit extrem de mult identificarea locuintei si prevenirea tragediei. Discutiile pe marginea intrarii în locuinta la 3 sau la 6 dimineata, la mai mult de 17 ore de la apelul disperat al fetei sunt, în privinta posibilitatilor reale de salvare a vietii acesteia fara rost. Ar trebui cu totii sa învatam ceva din aceasta tragedie, sa identificam cauzele si sa asiguram mijloacele legale, materiale si umane ca astfel de nenorociri sa nu se mai repete.", este mesajul postat de seful DIICOT Salaj, procurorul Dan Bubuiug.