Centrul de Informare Turistica si Primaria Bocsa a organizat duminica, 21 iulie, manifestarea culturala Serbarea Câmpeneasca – "Simion Barnutiu – Istorie si Traditie locala". Fiu al unor plugari români din Transilvania, Simion Barnutiu s-a nascut la 21 iulie 1808, in comuna Bocsa, intr-o familie saraca. A urmat in anii 1817 – 1820 cursurile scolii normale din simleu Silvaniei, apoi a absolvit Gimnaziul din Carei.
rn
Ulterior, Barnutiu s-a mutat la Blaj si a absolvit cursuri de Filosofie in 1825, dupa care s-a inscris la cursurile Seminarului Teologic. Dupa terminarea studiilor in 1829, a devenit arhivar, prefect si vicerector al Seminarului Teologic din Blaj, apoi profesor de liceu predând istorie si filosofie.
rn
Rapus de boala, in ianuarie 1864, pe când era gazduit in casa lui ?tefan Miele din Iasi, el si-a exprimat dorinta de a fi dus in Transilvania, spre locurile natale.
rn
intr-o trasura special amenajata, pusa la dispozitie de domnitorul Al. Ioan Cuza, Barnutiu a trecut Carpatii insotit de nepotul sau Ion Maniu, Barnutiu a fost si strabunicul lui Iuliu Maniu, marele om politic care a contribuit esential la Unirea Transilvaniei cu România. Nu a mai apucat sa revada locurile natale, el a incetat din viata 28 mai 1864,pe când trecea valea Almasului, la locul numit Gorgana.
rn
Pe monumentul ridicat mai târziu pe mormântul sau din Bocsa sunt scrise cuvintele: libertate, fratietate, egalitate, nationalitate.
rn
La eveniment au participat si au depus coroane la statuia lui Simion Barnutiu, Consiliul Judetean Salaj, reprezentantii Bibiloteci Judetene, reprezentantii bisericilor ortodoxe si greco-catolice, Consiliul Local si Primaria Bocsa, reprezentata de primarul UDMR, Demyen Istvan. (sursa foto Biblioteca Judeteana).