Asociatia Declic a creeat o pagina de internet unde cetatenii pot sesiza Garda de Mediu in cazul in care companiile de salubritate nu colecteaza separat deseurile reciclabile.
Conform legii, de la 1 iulie, colectarea selectiva este obligatorie, iar primariile si companiile de salubritate pot fi amendate cu pana la 40 de mii de lei daca nu pun la dispozitia cetatenilor posibilitatea de a separa deseurile menajere de cele reciclabile.
Pagina de internet creata de Asociatia Declic, in speta "reciclare. declic.ro", explica foarte simplu cum ar trebui sa fie pusa in practica, asa cum spune legea, colectarea selectiva, de ce este importanta aceasta si ce poti face daca vei constata ca nu se schimba nimic in bine in comunitatea ta de la 1 iulie.
In mod normal, pubelele in care aruncam gunoiul amestecat ar fi trebuit sa fie deja inlocuite cu patru pubele sau recipienti pentru fiecare fractie de colectare si anume: galben pentru metal si plastic, albastru pentru hartie si carton, verde pentru sticla si gri pentru deseurile menajere, singurele care nu merg catre reciclare.
Conform obligatiilor legale, companiile de salubritate trebuie sa colecteze aceste fractii cu vehicule diferite pentru fiecare fractie in parte. in caz contrar, inseamna ca deseurile separate deja de cetateni vor fi amestecate si duse la groapa de gunoi, semn ca nimic nu s-a schimbat in bine in comunitatea ta.
Pentru astfel de cazuri, asociatia Declic a inclus pe aceeasi pagina de internet o sectiune unde ai posibilitatea de a sesiza comisariatele judetene ale Garzii de Mediu.
Exista penalitati si de partea cealalta pentru cetatenii care nu se conformeaza noilor reguli.
Acestea vor fi amendate cu pana la 2.000 de lei si vor avea de platit o taxa de salubritate mai mare cu 25 de procente.
De cealalta parte, cei care respecta noile principii vor avea o reducere a tarifului de salubritate de 25%.