Pentru cei 1.300 de salariati ai producatorului de anvelope Michelin Silvania Zalau, maine, 20 martie, este ultima zi lucratoarea din luna. Potrivit unor surse oficiale din cadrul companiei, decizia de a intrerupe activitatea fabricii a fost luata pe fondul crizei mondiale, care a redus semnificativ comenzile si a obligat Michelin Romania sa-si ajusteze productia la cerere.
Astfel, din 20 martie si pana in prima zi a lunii aprilie, angajatii uzinei de anvelope vor intra in somaj tehnic, urmand a fi remunerati cu 75% din salariu.
La Romsteel Cord, programul de lucru nu va fi afectat, au mai spus sursele citate. S-ar parea, insa, ca activitatea fabricii de anvelope va fi intrerupta din nou la finele lunii aprilie. „Deocamdata nu avem previziuni clare asupra lunilor aprilie si mai, dar este posibil ca productia de pneuri sa fie intrerupta candva la sfarsitul lunii viitoare”, au declarat reprezentantii Michelin Romaniei.
Pentru a contracara efectele crizei, Michelin a luat o serie de masuri in fabricile din Zalau atat la finele anului trecut, cat si in luna februarie. Astfel, intre 12 decembrie 2008 si 3 ianuarie 2009, cei aproximativ 1.600 de salariati ai uzinelor Silvania si Romsteel Cord au intrat in somaj tehnic. In februarie si in prima jumatate a lunii martie, productia de anvelope a fost intrerupta in fiecare zi de vineri, sambata si duminica, in timp ce in fabrica de cord metalic nu s-a lucrat duminica, anterior zi fireasca de lucru.
Michelin detine in Romania trei capacitati de productie, dintre care doua fabrici de anvelope – Silvania Zalau si Victoria Floresti, ambele preluate de la Tofan Grup in 2001, si o investitie greenfield, Romsteel Cord Zalau, ce produce cord pentru anvelope.
Silvania isi opreste activitatea pana in 1 aprilie
Articole
Negocierea colectivă în firmă, condiție pentru a mai prinde contracte cu statul
Obligația de a iniția negocieri colective în vederea încheierii unui contract colectiv de muncă se aplică tuturor angajatorilor care au cel puțin zece angajați. Inițiativa negocierii aparține oricăreia dintre părți, iar termenul pentru desfășurarea acesteia este de 45 de zile, cu posibilitate de prelungire prin acordul părților implicate. Deși prevederea există din 2022, fiind stipulată în Legea nr.367/2022 privind dialogul social, Legea nr.283/2024, publicată în luna noiembrie a anului trecut, pune un accent mai mare pe promovarea…
Mai mult...Ordonanța „Trenuleț” scoate CFR-iștii în stradă
Vineri, 24 ianuarie, în Piața Victoriei, va fi un mare protest, la care ar urma să participe 30.000-40.000 de persoane. Printre cei nemulțumiți se numără angajații Căilor Ferate Române, care susțin că sunt puternic afectați de Ordonanța „Trenuleț”. Conform declarațiilor făcute de Rodrigo Gabriel Maxim, Președinte al Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, la protestul de vineri, „vor participa CFR-iști, rezerviști, polițiști, siderurgiști, mineri toate categoriile sociale. Noi, CFR-iștii, protestăm pentru că prin intermediul Ordonanței ‘Trenulețul’ ni…
Mai mult...