Proprietarii animalelor bolnave de anemie ecvina nu au incredere in oferta autoritatile.
UE – CU OCHII PE CAII NOSTRI
Recent, s-au inregistrat cazuri de anemie ecvina raspandite din Romania si in alte state membre ale Uniunii Europene. Comitetul permanent pentru alimentatie si sanatate veterinara din cadrul Comisiei Europene a impus autoritatilor romane masuri suplimentare pentru a stopa raspandirea anemiei infectioase ecvine in celelalte state europene. Denumita popular sida cailor, anemia infectioasa ecvina afecteaza cabalinele – caii, magarii, catarii. Boala a devenit endemica in Romania, unde deja au fost puse in aplicare unele masuri pentru a preveni raspandirea ei prin deplasarea animalelor.
IN MEDIE 18 MILIOANE DE LEI VECHI PENTRU UN CAL
La noi in judet, din informatiile primite de la Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Salaj au fost depistati 411 cai anemopozitivi. Potrivit lui Mircea Martin, actualul director executiv al DSVSA, “avem acoperire bugetara pentru eradicarea anemiei infectioase la ecvine”. In medie, suma cu care va fi despagubit detinatorul de cal bolnav se ridica la 18 milioane de lei vechi. Spun in medie pentru ca o comisie formata din reprezentanti ai autoritatilor locale si ai DSVSA vor evalua animalul si in functie de varsta si greutate se stabileste valoarea acestuia. Animalul se valorifica in speta, pe piata italiana, pentru ca virusul nu rezista mai mult de doua ore dupa moartea calului. DSVSA Salaj are contract cu abatorul “Cicalex” din Alexandria. Abatorul suporta si cheltuielile de transport.

NU TOTI PROPRIETARII VOR SA SE DESPARTA DE CAII BOLNAVI
Pana la sfarsitul saptamanii trecute au fost trimisi spre sacrificare 94 de capete de cai. Directorul Martin promite ca in aceasta saptamana va mai scoate din circuit 50 de cai anemopozitivi. Numai ca nu toti proprietarii de cai bolnavi sunt dispusi sa se desparta de animale. Doua ar fi motivele acestui refuz; oamenii nu au incredere ca vor primi cu adevarat suma la care s-a evaluat animalul. Actiuni similare au mai fost si in anii anteriori si multi dintre proprietarii de cai au ramas cu buzele umflate, sau au primit o parte din bani dupa lungi perioade de asteptare. Apoi, de bine de rau proprietarul de cai bolnavi se foloseste de animale in transport si lucrari agricole si nu are certitudinea ca va putea cumpara cu banii primiti un animal sanatos. Si mai exista si o farama de afectiune intre om si animal. Persoanele care refuza sa dea caii bolnavi la abatorizare vor fi insa amendate. De asemenea autoritatile europene au decis ca toate cabalinele din Romania sa fie transportate in spatiul comunitar sub un regim obligatoriu si specific, care presupune analize repetate. Mai marii veterinarilor romani au promis Comisiei Europene ca toti caii diagnosticati cu anemie infectioasa vor fi sacrificati pana la finele lunii mai. Vom trai si vom vedea.