PROBLEMA NU ESTE DEFINITIV REZOLVATA
Zice-se ca Salajul s-a scapat de anemia infecti-oasa la ecvine, cunoscuta si sub denumirea de SIDA cailor. Deocamdata. Vestea a anuntat-o, ieri Mircea Martin, director al Directiei Sanitara Veterinara si de Siguranta Alimentelor Salaj la o intalnire cu reprezentantii mass-mediei locale. Spuneam deocamdata pentru ca la ora actuala nu mai sunt animale inregistrate cu anemie infectioasa ecvina la noi in judet. Problema nu este definitiv rezolvata pentru ca anumite persoane, in special tiganii, pleaca in „tabere de vara” prin tara cu cai cu tot si nu li se mai dau de urme, nici in Salaj, nici in judetul in care se presupune ca au plecat. Unii dintre cai sunt infectati cu anemie si atunci cand se vor intoarce caii tiganilor vor infecta si alte cabaline.
MAI CU SILA, MAI CU MILA
De vreo cativa ani incoace se tot incearca eradicare anemiei infectioa-se, nu numai in Salaj ci si in tara. Detinatorii de cai bolnavi nu colaborau cu veterinarii, pentru ca in multe cazuri nu primeau despa-gubirile promise sau le primeau fractionar dupa lungi perioade de timp. Anul trecut in judetul nostru au fost depistati 526 de cai cu SIDA. La inceputul acestui an cand UE ne-a impus sa scapam de anemia infectioasa la ecvine, oamenii au fost refractari ca urmare a faptului ca semeni de-ai lor nu au fost despagubiti. Au inceput sa-si vanda animalele pe preturi de nimic (5-7milioane de lei vechi) cu deosebire la geambasii tigani. Alti cai au murit, altii au fost vanduti in alte judete si cand a pornit actiunea de depistare a animalelor bolnave in judetul Salaj au fost depistate 423 de cai cu anemie infectioasa. Cum masura de eradicare a bolii a venit de la UE ca o porunca, Ministerul Agriculturii prin Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a pornit in forta actiunea. Mai putin cu de-a mila, mai tare cu de-a sila.
TIGANII AU DE CASTIGAT
Fara bani nu se face nimic. Valoarea totala pe care o pompeaza Autoritatea pentru starpirea anemiei ecvine in Salaj este de 729.981 RON. Pana in prezent s-a platit pentru 329 de animale predate spre abatorizare 519.681 lei. La sfarsitul saptamanii trecute au sosit bani pentru inca 22 de capete predate. Au mai ramas 34 de capete pentru care urmeaza sa vina banii de la ANSVSA. Detinatorii de cai cu anemie infecti-oasa au deja incredere in autoritatile veterinare, vazand ca banii vin garla. In medie suma despagubirlor pentru un cal bolnav este intre 15-20 de milioane de lei vechi. Cei care au vandut caii cu SIDA la tigani cu 5 milioane de lei vechi acum se trag de cap. Tiganii insa pot iesi castigatori din toata afacerea asta. Pe calul cu anemie cumparat din targ cu 5 milioane de lei, poate primi acum intre 15-20 de milioane de lei vechi daca preda animalul comisiei veterinare din localitatea de domiciliu.
Mai mare amenda decat valoarea calului
Directorul Mircea Martin, avertizeaza pe proprietarii de cai, pe cei ce vor sa achizitioneze cabaline ca tranzactia nu se poate face fara certificatul de sanatate si fara pasaportul animalului. Testele pentru anemia ecvina au o valbilitate de trei luni. Nerespectarea acestor reguli se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 2000 si 3600 RON.