Raman in bransa cei care pot tine doi copii, care pot suporta vizitele parintilor biologici, si care se incumeta sa cheltuie pe ingrijiri medicale pentru micuti.
Meseria de asistent maternal pierde teren in Salaj. Tot mai multi asistenti maternali abandoneaza aceasta meserie – aflata la mare cautare in anii trecuti – iar numarul copiilor care necesita asistenta este in crestere. In ultimii trei ani, aceasta meserie a pierdut in Salaj cate 10 angajati pe an, trecand de la 138 de angajati cati avea in 2008, la 128 in 2009 si la 119 in prezent. Anul acesta exista dor trei cereri depuse pentru atestare ca asistent maternal, potrivit datelor pimite de Violeta Milas, director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj.
Cauza principala ramane faptul ca asistentii maternali trebuie sa ia in plasament si cel de-al doilea copil, in conditiile in care pentru un copil se acorda minimul pe economie, iar pentru cel de-al doilea copil se mai da un spor de 15 la suta si 25 la suta pentru un copil cu handicap. Pe langa aceasta, majoritatea copiilor sunt de etnie roma, iar asistentii care vin sa-si ia atestatul au o anumita reticenta in acest sens si dau inapoi.
O alta problema spi-noasa este ingrijirea acestor copii, carora interventiile medicale de specialitate sau anumite probleme cu ar fi problemele legate de ortopodie, logopedie, psihiatrie ,endocrinologice, oftalmologice trebuiesc suportate din resurse proprii. Ori asta ii face pe cei mai multi sa renunte la a mai fi asistent maternal.
De departe, cea mai stringenta problema cu care se confrunta asistentii maternali este posibilitatea ca acesti copii sa fie vizitati de catre parintii biologici, chiar daca acestia i-au abandonat la nastere sau pe parcurs. Este foarte trist ca dupa ce copiii sunt preluati de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului si sunt dati in grija unui asistent maternal, unde invata cea ce este un climat familial, isi cladesc repere in viata, vin parintii si-i bulverseaza, iar asistentul maternal trebuie s-o ia de la capat, iar si iar, ne-a precizat Rodica Ilea, sef serviciu ingrijire in cadrul DGASPC Salaj.