Altadata, pana la Pasti, o tineam cu verdeturi, mai rarut cu carnea si cu cele „de dulce”. La drept vorbind, fizic, avem nevoie din cand in cand sa ne maturam intestinele, sa dam o pauza pancreasului si sa ne fericim ficatul.Acum,insa, postul este unul care te stoarce de bani. Daca se facea cald si iesea ceapa verde si salata o mai scoteam cumva la cale. Asa insa..
In perioada in care se tine, de obicei, post (Craciun, Paste, Santamarie), rafturile magazinelor se umplu de produse menite a le face sarcina mai usoara celor care vor sa respecte cutumele bisericesti si sa renunte la carne oua si lapte. Supermarket-urile s-au aprovizionat cu produse de post, iar gama este una variata. „Carnea” artificiala facuta din proteine vegetale se gaseste in diverse preparate cum ar fi, crenvursti (4,99 de lei -250 de grame), carnati (5,19 lei – 250 de grame) parizer cu verdeata (5,5 lei-250 de grame). Procesatorii au gasit alternative si pentru lactate, pe piata existand cascaval (10,99 lei kilogramul), branza tofu (5,99 de lei -230 de grame) facute din produse vegetale si soia Sunt specialitati pe baza de soia pentru cei care vor sa-si impace si duhovnicul, dar si pofta. Contin insa conservanti coloranti si geluri care leaga pasta.. Cei care postesc si au ceva bani, gasesc in magazine si pateuri vegetale, in diferite sortimente cu ciuperci, ceapa verde, masline, rosii si ardei. Pentru o mancare rapida si cat de cat gustoasa, fasolea si tocana de le-gume la conserve sunt alegerile perfecte. Un borcan de 450 de grame de zacusca costa intre 5 si 8 lei. Cei care doresc ceva dulce, au la indemana mierea care costa intre 20 si 25 de lei kilogramul pe rafturile magazinelor.
Persoanele care nu se impaca cu astfel de produse de post, gasesc in piete la producatori, dar mai mult la intermediari, fructe si legume. Astfel in pietele Zalaului, cartofii se vand cu 2 lei kilogramul, ceapa cu 2,5-3 lei, fasolea boabe cu 8-10 lei kilogramul, iar varza cu 2,5 lei kilogramul. Preturi mai mari gasim la rosii, 9 lei kilogramul, castraveti, 7 lei kilogramul, ardei grasi 12 lei kilogra-mul, ceapa verde 2,5-3 lei legatura, ridichile, 2,5 lei legatura. Cele mai ieftine fructe pe care le gasim in aceasta perioada sun merele care costa intre 2 si 3 lei kilogramul.
Daca vreti varietate, trebuie sa scoateti din buzunar ceva bani. Ierburile exotice precum rucola, andivele, feniculul pot usca buzunarul celui care posteste, fie acasa, fie la restaurant. Dar merita, macar pentru…mantuire.
Cert este faptul ca in pietele Salajului legumele romanesti, la ora asta sunt tot mai rare si tot mai scumpe din cauza acestei primaveri intarziate dar si din cauza importurilor. E scumpa ridichea, si salata e scumpa. Dar stir, volbura, stevie, coaja de copac sper sa gasim in acest post. Mai in primavara.
Si postul te stoarce de bani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...