Dragi cititori, cel mai competent mod de cultivare a valorilor și virtuților morale sunt viețile sfinților. Ei ne indică mereu, prin viața și trăirea lor măreață, care ar trebui să fie scara valorilor noastre sufletești. Calendarul bizantin ne invită astăzi să-i cunoaștem pe sfinții Terentie, Pompei, African, Maxim şi Dima.

Ei erau africani la origine şi au trăit în anii domniei lui Deciu (249-251) şi a lui Fortunian, dregătorul din Africa stăpânită de romani. Odată cu urcarea pe tron, Deciu a interzis creştinismul şi oricine era bănuit că se închină Dumnezeului creştinilor trebuia să renunțe la credința în Christos şi să aducă jertfe idolilor. Cei care se împotriveau, era arestați şi chinuiți până la moarte.

Terentie, Pompei şi toţi cei împreună cu ei, 40 fiind la număr, s-au unit şi au stat împotrivă cu mult eroism, mărturisindu-și cu curaj credința. Ei erau călăuziți și însuflețiți de cuvintele Mântuitorului care îi învăţa pe ucenici zicându-le: „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheenă”.  

Pentru această atitudine vehementă, au fost cumplit chinuiţi, iar unora dintre ei le-au fost aduse soţiile, care îi implorau să renunțe la crezul creștin. Pentru că bărbații au rămas neclintiți, din porunca dregătorului, după multe zile de închisoare şi supliciu, au fost decapitați, luând astfel cununa martiriului în anul 250.

Dragilor, ierarhia corectă a valorilor morale este esențială pentru bunul mers al societății. Prima datorie a fiecăruia dintre noi este aceea de a căuta adevărul, de a-l pune în fruntea acestui sistem spiritual și de a lupta pentru el cu prețul oricărei renunțări. Prin puterea harului, sfinții au parcurs toate vămile morții pentru a deschide căi luminoase pentru generații și generații. Să culegem înțelepciune din aceste relatări istorice care au intrat în contact cu absolutul.