Dragi cititori, astăzi biserica de rit bizantin îi sărbătorește pe sfinții Arhangheli Mihail și Gavril și împreuna cu ei, pe toate cetele puterilor cerești.
Despre existența acestor îngeri ne vorbește foarte limpede Sfânta Scriptură, oferindu-ne numele și însărcinările care le-au fost încredințate de-a lungul timpurilor.
Sfântul Mihail, patronul Sinagogii, este acum patronul Bisericii universale. El s-a bucurat de un cult deosebit chiar din primele veacuri ale istoriei creștinismului. Împăratul Constantin a înălțat în cinstea lui o biserica pe malul european al Bosforului, iar Iustinian a ridicat o alta pe malul opus.
Sărbătoarea Sfântului Arhanghel Mihail s-a răspândit atât în părțile răsăritene cât și în cele apusene. La Roma s-a ridicat în cinstea lui un impunător monument pe ruinele celebrului mausoleu al împăratului Adrian, monument cunoscut sub numele de Castelul Sfântului Înger ( Castel Sant Angelo). Sfântului Mihail îi este dedicat un sanctuar renumit pe muntele Gargan, din sudul Italiei, loc vestit de pelerinaj în tot timpul evului mediu. Sub privirile statuiei Sfântului Mihail așezate pe fațada acestei biserici, la 8 mai 663 longobarzii au câștigat o mare victorie navala împotriva baraunilor.
Sfântul Gavril (Gabriel), este mesagerul prin excelență al descoperirilor divine. Lui i-a fost încredințată vestirea nașterii lui Ioan Botezatorul. Tot lui i-a revenit misiunea cea mai înaltă atribuită vreodată unei făpturi: vestirea întrupării Fiului lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavril se bucură și de o cinstire deosebită din partea mahomedanilor.
Împreună cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt cinstiți astăzi și toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu. Îngerii sunt menținonați în Vechiul și Noul Testament de mai mult de trei sute de ori. Acest fapt explică și îndreptățește cinstirea deosebită pe care le-o acordă creștinii, chiar de la începuturile bisericii. Admirația și devoțiunea față de îngeri sunt îndreptățite și mai mult dacă avem în vedere că ei sunt ”spirite pure”, înzestrate cu inteligență și voința liberă, întru totul luminate de înțelepciunea și voința divină.
Îngerii sunt martorii nevăzuți ai gândurilor și luptelor noastre, ei sunt mesagerii prin care Dumnezeu ne comunică adeseori adevărul Său . Ei oferă sufletului nostru lumina interioară a cuvântului divin și ne acordă ajutorul pentru desăvârșirea vieții spirituale.
Prenumele Mihail este unul dintre cele mai răspândite nume de persoane la popoarele europene; el reproduce formula ebraică: ”Mi kha El ”, care înseamnă ”cine este ca Dumnezeu?”, și în același timp răspunsul subînțeles la întrebare: ”Nimeni nu este ca Dumnezeu”.
Prenumele Gavril, Gabriel, provine tot din limba ebraică, având la bază numele prescurtat al lui Dumnezeu (Elohim): El, și perfectul verbului gabar, care înseamnă ”a fost puternic”; împreună înseamnă ”Dumnezeu a fost puternic”. Arhanghelul Gabriel afirmă prin numele pe care îl poartă că împlinirea mesajului adus de el este opera exclusivă a puterii lui Dumnezeu și aceasta este atât de sigură încât se poate spune ca a și fost deja realizată.
La mulți ani tuturor ce le poartă numele!
(Viețile Sfinților, Arhiepiscopia București)