Cartea Sfanta ne arata ca „La inceput a facut Dumnezeu cerul si pamantul” (Facere 1,1). Daca prin cuvantul „Pamant” intelegem lumea vazuta, prin cuvantul „Cer” vom intelege lumea nevazuta, lumea puterilor netrupesti, a fiintelor spirituale create de Dumnezeu spre marirea Sa si fericirea lor, spre bucuria Sa si bucuria lor. Acestia sunt ingerii. Ei nu traiesc in izolare de lumea vazuta, ci sunt slujitorii lui Dumnezeu, prin care El comunica oamenilor voia si poruncile Sale. De aici cuvantul „inger” care inseamna „vestitor”. La inceput toti ingerii au fost buni, deoarece ei au fost creati de Dumnezeu-inceputul si izvorul a toata bunatatea- dar nu toti ingerii au ramas in lumina lui Dumnezeu. Unii dintre ei – in frunte cu Lucifer – din mandrie, voind sa fie asemeni Creatorului a toate, au cazut din demnitatea lor, au fost alungati din cer si au devenit diavoli. Ingerii care nu s-au rasvratit, au ramas ingeri buni, numarul lor fiind nespus de mare si sunt impartiti in cate trei grupe a cate trei cete. Biserica a stabilit ca fiecare zi de luni a saptamanii sa fie randuita intru cinstirea Sfintilor Ingeri, iar in 8 noiembrie a fiecarui an sa fie cinstiti in mod special Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna cu soborul tuturor ingerilor. Arhanghelii sunt cei mai apropiati de chemarea noastra spre mantuire si prezenti in procesul transformarii fiintei noastre in desavarsire.
Arhanghelul Mihail este conducatorul incercat al cetelor ceresti si si-a aratat dragostea fata de Ziditor, atunci cand Lucifer a dorit sa fie „asemenea” cu Dumnezeu. Arhanghelul Mihail a strans ostile ceresti si le-a zis: ,,Sa stam bine si sa luam aminte, noi cei ce suntem ziditiI. Aceasta a fost prima adunare a ingerilor. Dupa izgonirea lui Adam din rai, arhanghelul coboara, si in chip de foc mistuitor pazeste gradina Edenului(Facere 3, 24 ).Cetele arhanghelilor, sub conducerea arhistrategului Mihail, iau parte la cele mai tainice descoperiri ale lui Dumnezeu in istoria biblica a mantuirii. Cu ingaduinta lui Dumnezeu, este alaturi de Lot din cetatea Sodomei si Gomorei, ferindu-l de pieirea cea prin foc si pucioasa (Facere 19,29); protejeaza mormantul lui Moise (Iuda 1,9) pe care satana voia sa-l zeifice, conduce poporul evreu la tara Fagaduintei in numele lui Dumnezeu (Iesire cap. 33).
Sfantul Gavriil este un conducator incercat al ostilor ceresti si realizatorul unor porunci dumnezeiesti de mare importanta pentru sufletele noastre. Lui I s-a incredintat vestea coplesitoare pentru ingeri si mai ales pentru oameni, intruparea lui Dumnezeu. Cu sute de ani inainte vesteste venirea lui Hristos, luminand mintea proorocului Daniel (9,21). Arhangelul Gavriil se face interpretul catre Dumnezeu al rugaciunilor Sfintilor Parinti ai Maicii Domnului, Ioachim si Ana; se arata preotului Zaharia si vesteste pe Sf.Ioan Botezatorul( Luca cap 1). Tot el se prezinta Sfintei Fecioare ca sol al lui Dumnezeu, aducandu-i vestea coplesitoare a nasterii lui Mesia (Luca 1, 27-38.).Arhanghelul Gavriil protejeaza Sfanta Familie, anuntandu-o de uneltirile lui Irod (Matei cap.2) si va fi alaturi de Iisus in toate imprejurarile vietii pamantesti. Vesteste nasterea Mantuitorului (Luca 2,14si urm.), iar la invierea Domnului sta pe piatra de la usa mormantului, spaimantand pe soldatii romani(Matei 28,2)si vestind mironositelor Invierea Domnului (Luca 2,5 si urm.). Am putea concluziona: In istoria mantuirii, Arhanghelul Gavriil este „Vestitorul Intruparii si Martorul ceresc al Invierii Domnului”.