Sfinții apostoli Arghip, Filimon și soția sa Apfia au rămas de-a lungul generațiilor un model neplăsmuit al familiei creștine, care și-au dedicat întreaga viața perpetuării, cu orice preț, a Evangheliei. Ei sunt serbați în calendarul ortodox și greco-catolic la data de 19 februarie.

Soții Filimon și Apfia, împreună cu fiul lor Arhip, sunt familia căreia apostolul Pavel le-a adresat una dintre epistolele Noului Testament. Arhip a fost unul dintre cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului și a fost episcop în cetatea Colose din Frigia. Arhip este menționat de Pavel în epistola către Filimon și cea către Coloseni, unde Pavel îl întărește prin cuvintele ”Vezi slujba care ai primit-o întru Domnul, ca să o îndeplinești.”

Știm despre Filimon că a fost convertit și botezat de Pavel și că și-a pus averea și posesiunile la dispoziția bisericii, inclusiv casa lui devenind o biserică.

Despre Apfia, cunoaștem de la Ioan Gură de Aur că era soția lui Filimon, o femeie ospitalieră, miloasă și iubitoare de săraci. Ea își însoțea cu fidelitate soțul în misiunea de evanghelizare, dar se ocupa și de asistența socială din biserica lor. Casa lor nu era numai biserică, ci și spital și adăpost pentru străini.

Întreaga familie a suferit prigoană și moarte martirică în timpul persecuțiilor inițiate de împăratul Nero (54-68).

În cetatea Colose era un templu ridicat în cinstea zeiței Artemis. La o sărbătoare închinată acesteia, păgânii din cetate au invadat casa lui Filimon, unde creștinii participau la Liturghie. Filimon, Apfia și Arhip au fost prinși și aduși înaintea lui Artocles, conducătorul cetății Efes. Pentru că au refuzat să se închine zeiței Artemis, cei trei promotori ai atâtor acțiuni binefăcătoare au fost crunt torturați și, ulterior, Arhip a fost decapitat, iar părinții săi uciși cu pietre.

Eroi ai sincerității și credibilității, această familie sfântă ne-a oferit cea mai mare și autorizată garanție a autenticității credinței lor: viața. Dispusi să accepte tortura îngrozitoare și moartea pentru ca adevărul pe care-l răspândeau să nu fie pătat cu nicio urmă de îndoială, cei trei apostoli se înscriu, împreună cu toți ceilalți martiri presărați din generație în generație, în florilegiul lucrărilor divine.

Într-o lume atât de falsificată și confuză, aceste mărturii sunt menite să ne zguduie temeliile, să ne trezească conștiințele și să ne fie bulevard de lumină către adevăr și sens. Să nu le tratăm superficial!