Înaltpreasfințitul ANDREI ANDREICUȚ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba de sfințire a bisericii din localitatea Straja, comuna Cojocna, județul Cluj.
În data de 12 octombrie 2014, Corul “GLORIA DEI” – Zalău a fost invitat să participle la slujba de sfințire a bisericii cu hramul “Sfânta Treime” din localitatea Straja, din județul Cluj, și la Sfânta
Liturghie arhierească.
Mare bucurie duhovnicească să slujești cu un mitropolit, să participi la sfințirea unei biserici, dar și mare răspundere și grijă pentru a fi la înălțimea cerințelor.
Pentru a-l întâmpina cum se cuvine pe Î.P.S. Andrei, la ora 8.30, corul s-a deplasat din Zalău la ora 5.45, deoarece distanța la destinație era mare. Dacă a fost un mic sacrificiu, într-o zi de duminică (de weekend – cum zicem noi acum), Dumnezeu să-l socotească acest sacrificiu; și, mai ales, pasul spre biserică, pasul smerit spre rugăciune.
“Să-mi faci locaș sfânt și voi locui în mijlocul lor “ – așa i-a poruncit Domnul lui Moise și iată, “Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfâșitul veacului” (Matei 28:20), iar “unde sunt doi sau trei adunațI în numele Meu, acolo sunt și eu în mijlocul lor” (Matei, 18:20). Noi am fost adunațI “cu sutele”, în numele Domnului, încât nu cred că a mai fost atâta lume la un loc în micuța localitate Straja, în care cele 45 de familii și-au ridicat biserică.
Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit, ne-a dat har pentru această sfântă slujbă; mulțumim Î.P.S. Andrei pentru binecuvântarea pe care ne-a dat-o. Aceasta ne va întări în “slăbiciunile noastre”, în lupta cu valurile vieții acesteia.
Îi dorim Î.P.S. Sale multă sănătate, zile îndelungate și putere în misiunea sfântă de propovăduire a Cuvântului lui Dumnezeu.
Nu vom uita cuvântul de învățătură despre cultivarea virtuților creștine în ogorul sufletelor noastre, despre necesitatea preocupărilor spirituale, care ne înalță sus, la Dumnezeu, mai ales acum, în vremurile noastre, când secularizarea stop_coloana își arată semnele și ne sărăcește sufletele.
În Psalmul 31 (7) se spune: “Pentru aceasta se va ruga către Tine tot cuviosul la vreme potrivită”. A fost vreme potrivită pentru rugăciune și pentru cântare. “Cântați Dumnezeului nostru, cântați, cântați Împăratului nostru, cântați” (46, 6).
Cântarea sfântă, considerată “pâinea îngerilor”, este respirația rugăciunii sfinte. Prin rugăciuni noi am cerut mila lui Dumnezeu, și cerându-I mila, de fapt I-am cerut toate cele de trebuință.
În lucrarea Î.P.S. Andrei intitulată “Mai putem trăi frumos?” (Ed. Renașterea 2012) se afirmă că “rugăciunea este cel mai la îndemnână medicament”, este izvorul bunătăților, luminarea minții și hrană sufletului.
La această mare sărbătoare creștinească au fost prezente oficialitățile județului și ale comunei: domnul prefect Gheorghe Ioan Vușcan, domnul vicepreședinte al C.J. Cluj, Ioan Oleleu, domnul primar Ioan |erban.
Participarea și prestația corului “Gloria Dei” din Zalău a fost apreciată cu căldură de către Î.P.S. Andrei și de către oficialități, care ne-au lăudat și ne-au invitat să revenim în județul Cluj.
Î.P.S. a acordat diplome de apreciere pentru multe persoane marcante ale comunității (d-l Corpădean Vasile Viorel – prim curator, d-l Crișan Adrian – sponsor), Consiliului parohial, pictorului Florin Olari, iar ca o înaltă prețuire, Părintelui Mircea Vasile Matei – preot paroh i s-a acordat titlul de Iconom.
Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cei care s-au jertfit pentru înălțarea acestei sfinte biserici și a impresionantei cruci -monument care o străjuiește; ridicate în doar trei ani, prin contribuția credincioșilor.
Fie ca Bunul Dumnezeu să primească toate rugăciunile înălțate!
Prof. Maria Porumb
dirijorul Corului “Gloria Dei”