Sfecla roșie este un aliment tonic și vinecător impresionant, care îmbunătățește starea generală de sănătate a organismului nostru. Datorită acțiunilor sale antioxidante, detoxifiante și antiinflamatoare, prin care previne și ajută la tratarea bolilor, sfecla roșie merită un loc de cinste în dieta noastră.
Culoarea roșie -violetă intensă a sfeclei se datorează unor pigmenți cu efecte antioxidante numiți betalaine (betacianine). Betaina este cea mai studiată. Sfecla conține, de fapt, un amestec unic de antioxidanți puternici: betacianine, mangan și vitamina C, care susțin sănătatea ochilor și a țesuturilor nervoase. Betaina, isobetainna și vulgaxantina funcționează ca niște antiinflamatori naturali. Acești fitonutrienți reduc inflamațiile prin faptul că inhibă activitatea enzimelor Cox 1 și Cox 2. Celulele corpului folosesc aceste enzime pentru a produce molecule mesagere care declanșează inflamația în corp. Inflamațiile cronice pot duce la afecțiuni cardiovasculare (ateroscleroză), diabet de tip 2 și alte boli cronice. Betaina a fost asociată de multe ori cu reducerea nivelului mai multor markeri inflamatori, precum proteina C-reactivă, interleukine 6, și factorul de necroză tumorală alfa.
Studiile au arătat că moleculele antiinflamatoare din sfeclă funcționează în sinergie oferind protecție sistemului cardiovascular și altor sisteme din corp. Betalaina din sfeclă susține faza a doua a procesului natural de detoxifiere al corpului. În faza doi are loc neutralizarea toxinelor și transformarea lor în substanțe solubile în apă pentru a putea fi eliminate mai ușor prin urină. Studiile de laborator au arătat că sfecla roșie scade riscul dezvoltării mai multor tipuri de cancere precum: celulele tumorale la nivelul stomacului, cancerul de colon, cancerul de plămâni, cancerul de sân, cancerul prostatei, al testiculelor și al nervilor. Fibrele din sfeclă roșie susțin sănătatea sistemului digestiv și cardiovascular.
Specialiștii nutriționiștii recomandă să consumăm legumele din familia Chenopodioideae, din care fac parte sfecla, spanacul și quinoa de 1-2 ori pe săptămână. O porție poate însemna jumătate de sfeclă roșie sau chiar o sfeclă medie întreagă, cu tot cu frunze care sunt bogate în nutrienti și nu trebuie aruncate. Nutriționiștii ne sfătuiesc să nu fierbem sfecla mai mult de 15 minute, pentru a păstra cat mai mult din conținutul de betala-ină și vitamina C. Rădăcina se taie în sferturi și se prepară la aburi. Dacă alegeți să o coaceți, nu depășiți o oră. Se servește ca și garnitură sau se adaugă în salate. Dacă sfecla provine dintr-o sursă sigură, bio, gătiți-o cu tot cu coajă, deoarece aceasta conține cea mai mare concentrație de antioxidanți.
Acest super aliment reprezintă o sursă excelentă de vitamina B, folați, mangan și potasiu. De asemenea, este o sursă bună de fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru și fosfor, cunoscută de ani de zile ca fiind “protectoare a ficatului”. Unele studii arată că sfecla roșie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Sucul de sfeclă roșie este unul dintre alimentele cele mai bogate în antioxidanți, benefici pentru sănătatea creierului, a inimii și mușchilor. Betacianina, substanță care se găsește în sfeclă, contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Ajută la vindecarea bolilor de vezică biliară, la scăderea nivelului de colesterol și la vindecarea gutei. Împiedică formarea cheagurilor de sânge și depunerea colesterolului pe vasele de sânge. Abundă în vitamine precum B1, B2,C și acid folic. Conține aminoacizi, esențiali în dezvoltarea și menținerea țesutului muscular. Conține iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide. Conținutul crescut de potasiu din sfeclă, ajută la întărirea mușchiului inimii. De asemenea, sucul de sfeclă roșie este cunoscut pentru efectul de scădere a tensiunii arteriale și, prin urmare, previne atacurile de inimă și bolile cardiovasculare.
Dacă consumi un pahar de suc de sfeclă roșie în fiecare dimineață, te vei bucura de efectul sănătos 100 la sută .