O mașină de spălat murdară și neîntreținută cauzează apariția de mirosuri neplăcute, germeni, bacterii și mucegai. Îți dai seama că ai aceste probleme atunci când începi să observi pete negre pe rufele proaspăt spălate. Însă nu trebuie să aștepți ca hainele tale să se deterioreze ca să-ți cureți mașina de spălat rufe. Poți preveni destul de ușor aceste neplăceri, luându-ți câteva măsuri de siguranță înainte.

E nevoie să faci asta doar o dată pe lună și nu ai nevoie decât de câteva ingrediente, pe care cel mai probabil le ai deja în casă: două pahare de oțet, un sfert de pahar de bicarbonat de sodiu, 50 de ml de apă și un burete abraziv.

Începe prin a amesteca bicarbonatul de sodiu cu apa într-un castron mic. Acesta va fi “detergentul” pentru curățarea mașinii de spălat rufe. Toarnă oțetul într-o cană de măsurat și pregătește-ți mașina de spălat. Adaugă amestecul din bicarbonat de sodiu și apă în sertarul pentru detergent al mașinii și toarnă oțetul în cuvă. Setează mașina de spălat pe ciclul mediu, la cea mai înaltă temperatură, apoi închide ușa și lasă mașina de spălat rufe să meargă. În 30 de minute de agitare și clătire se curăță perfect tot interiorul și conductele de scurgere. Se recomandă ca viteza de rotație să fie peste 800 de rotații/minut, pentru ca soluția de curățare să pătrundă prin toate orificiile. Praful de bicarbonat și oțetul sunt două substanțe care vor dezintegra și vor curăța în mod natural calcarul și orice urme de mucegai din cuvă și din restul componentelor mașinii de spălat.

După ce mașina de spălat rufe și-a terminat ciclul, deschide ușa și folosește buretele, curățând insistent cuva. În felul acesta,vei scăpa de orice reziduri la care oțetul și bicarbonatul nu au ajuns. Șterge mai apoi cu apă rece și lasă ușa deschisă. Cuva se va usca în mod natural și nu va menține umiditatea care cauzează mucegaiul.

Și cu asta ai terminat. Mașina ta de spălat rufe e curată ca lacrima și e gata să spele alte runde de haine murdare. Ai grijă doar să repeți procesul o dată pe lună, dacă vrei să te asiguri că mașina nu va avea timp să dezvolte microbi, bacterii sau mirosuri urâte. În plus, vei ține și calcarul la distanță, iar aparatul tău electrocasnic nu se va defecta atât de repede.

Cu toate acestea, e bine să știm că mai există câteva măsuri de precauție pe care să le luăm dacă vrem să ne asigurăm că mașina de spălat funcționează perfect și anume: nu o supraîncărca, nu exagera cu detergentul, nu folosi același ciclu de spălare pentru categorii diferite de haine și nu uita să mai cureți periodic și sertarele pentru detergent și balsam.