O femeie frumoasă este, în primul rând, o femeie sănătoasă. Iar o viitoare mămică va trece mult mai ușor peste perioada sarcinii, a nașterii, apoi a celei de după venirea pe lume a copilului dacă beneficiază de suport și îngrijire medicală de calitate.

În cadrul specializării de Obstetrică Ginecologie, Clinica Anastasios Zalău oferă servicii specializate în îngrijirea femeii înainte, în timpul și după nașterea copilului, dar și de prevenire, diagnosticare sau tratamente ambulatorii pentru tulburări ale sistemul reproducător feminin și pentru sâni.

Pentru sfaturi utile și o informare cât mai corectă, am stat de vorbă cu Dr. Teodora Radu, medic specialist Obstetrică-Ginecologie, cu competențe în Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie, Colposcopie, Tehnici Fundamentale în Chirurgia Laparoscopică Ginecologică.

Care sunt principalele afecțiuni și probleme de sănătate pe care le tratați în domeniul ginecologiei?

Ginecologia este o specialitate cu multiple implicații medicale, de aceea gama de patologii pentru care femeile se adresează medicului ginecolog este foarte largă. Cele mai frecvente însă, sunt patologiile infecțioase ale sferei genitale, și aici includem de la simplele infecții bacteriene și micotice până la bolile cu transmitere sexuală și infecțiile cu virusul HPV, care determină, de la apariția condiloamelor genitale, până la modificări ale celulelor de la nivelul colului uterin, care generează leziuni displazice ușoare, moderate sau severe care, în timp, pot evolua spre cancerul de col uterin; patologiile benigne ale tractului genital, reprezentate de sângerările uterine anormale, tulburările de menstruație, dureri pelvine, sindromul de ovar micropolichistic, tumori benigne ale uterului: fibroame, polipi, și tumori benigne ale ovarelor: chistul ovarian; patologii maligne cum sunt cancerul de col uterin, cancerul endometrial, în special în perioada menopauzală, cancerul ovarian și cancerul mamar.

Pe lângă patologiile enumerate, un loc important în ceea ce privește adresabilitatea către medicul ginecolog este reprezentat de sarcină și problemele legate de fertilitate.

Cum poate o femeie să-și monitorizeze sănătatea și să detecteze eventualele probleme?

Un consult ginecologic de rutină este o prioritate pentru sănătatea unei femei, odată cu începerea vieții sexuale. Oricât de ocupate am fi sau oricâte griji ne-am face în privința unui astfel de examen medical, important este să nu îl amânăm.

Așadar, vizita la ginecolog, de rutină, ar trebui să facă parte din stilul nostru de viață sănătos, în care este esențial să acordăm atenție sănătății noastre, să prevenim, dar și să descoperim, în faze incipiente, afecțiunile ginecologice.

Specialiștii recomandă vizita anuală la ginecolog tuturor femeilor cu vârsta între 21-65 de ani, atât în absența simptomelor, dar mai ales în cazul în care acestea experimentează semne și simptome neobișnuite în sfera genitală.

Care sunt semnele și simptomele care ar trebui să îngrijoreze o femeie și să o determine să solicite o evaluare medicală ginecologică?

Principalele semne și simptome care ar trebui să determine o femeie să se adreseze medicului ginecolog sunt: dureri în timpul actului sexual, dureri pelvine menstruale si nelegate de menstre, scurgeri vaginale anormale, senzație de mâncărime, urinări frecvente sau dureri la urinare, inflamații, sângerări anormale ale uterului și vaginului, contactarea unei boli cu transmitere sexuală, lipsa menstruației până la vârsta de 15 ani sau la femeile active sexual (aici intră în discuție sarcina).

Care sunt examinările și testele importante pe care le recomandați femeilor pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice?

Pentru depistarea precoce a afecțiunilor ginecologice se recomandă efectuarea anuală a consultului ginecologic: anamneza (discuția deschisă între medic și pacientă), inspecția organelor genitale, examenul cu valve și tușeul vaginal; frotiu bacteriologic și micotic, uneori depistarea bolilor cu transmitere sexuală; recoltarea examenului Babeș Papanicolau; detecție virus HPV la recomandarea medicului; ecografia pelvină; consult senologic, la care se adaugă ecografia mamară anuală până la vârsta de 40 ani, urmată de mamografie începând cu vârsta de 40 ani.

Care sunt importanța și beneficiile unei vizite regulate la ginecolog?

Consultul ginecologic de rutină se recomandă a fi făcut anual pentru a ne asigura de starea de bine a organismului și pentru a efectua investigații care ajută la prevenția sau depistarea precoce a unor patologii, dintre acestea făcând parte programele de screening pentru cancerul de col uterin și cancerul mamar. Astfel, se poate aplica un tratament care poate duce la o vindecare mai rapidă și facilă, care implică proceduri medicale mai ușor de suportat pentru pacientă.

De asemenea, în urma unui consult ginecologic poți obține informații și răspunsuri exacte și confidențiale la orice întrebare ai cu privire la corpul în schimbare, menstruație, sex, sexualitate, sarcină, poți afla ce alternative sunt pentru prevenirea sarcinii și a bolilor cu transmitere sexuală și ce înseamnă un stil de viață sănătos.

La doi ani de la debutul vieții sexuale este necesar să efectuezi primul test PAP.

Între 11 și 18 ani se recomandă vaccinarea anti HPV – campanie gratuită în România. Vaccinul te va proteja de apariția cancerului de col uterin. Chiar dacă ai făcut vaccinul, consultul ginecologic și testul PAP trebuie efectuate în continuare.

Ce recomandări aveți pentru femeile care doresc să rămână însărcinate sau să-și planifice o sarcină sănătoasă?

În primul rând, orice femeie care dorește să își planifice o sarcină trebuie să se asigure de starea de bine a organismului său. Acest lucru poate fi realizat prin controale ginecologice periodice, în cadrul cărora, pe lângă consultul ginecologic în sine, pacienta poate primi sfaturi utile cu privire la investigațiile suplimentare necesare raportate la vârsta acesteia, istoricul medical, stilul de viață, eventuale patologii asociate, precum și recomandarea unor tratamente necesare pentru pregătirea organismului în ceea ce privește această nouă etapă din viața fiecărei femei.

Care este importanța contracepției și care sunt cele mai eficiente metode contraceptive disponibile astăzi?

Potrivit ONU, România este țara cu cea mai ridicată rată de avorturi din Europa. La ora actuală, pe sectorul de vârstă 15-19 ani, există foarte multe femei care rămân însărcinate și aproximativ două treimi dintre acestea aleg să întrerupă sarcina. Lipsa de informare, accesul la educație sexuală și faptul că debutul vieții sexuale reprezintă încă un subiect tabu în România duc de cele mai multe ori la consecințe nedorite și luarea unor decizii cu impact psihologic și uneori medical aspra multor tinere, de aceea utilizarea unei metode contraceptive este esențială în momentul în care nu ai în plan obținerea unei sarcini.

În afara clasicelor „prezervative”, sunt o mulțime de metode contraceptive noi, existente pe piață, la care se poate apela. În funcție de necesitățile fiecărei femei și ale partenerului său, există diverși factori de care medicul ginecolog va ține cont în tot acest proces de îndrumare către alegerea corectă. Astfel, un anume istoric medical poate contraindica metoda hormonală. Dacă călătoriți des sau sunteți preocupată de școală sau muncă, se va recomanda o metodă ce nu presupune o administrare zilnică. De asemenea, dacă vă doriți o sarcină curând, se va apela la o metodă pe termen scurt. Dacă obținerea unei sarcini nu se află în planul dumneavoastră de viitor, o metodă permanentă poate fi luată în considerare. Sau poate o metodă contraceptivă de urgență este necesară. Indiferent de nevoile dumneavoastră, există cu siguranță o metodă eficientă de contracepție din care veți putea alege: dispozitivele intrauterine (steriletul); contraceptivele hormonale (pilula contraceptivă, inelul vaginal, injecțiile hormonale); metode contraceptive de barieră (diafragma, prezervativele pentru bărbați/pentru femei, gelurile, spumele, ovulele și peliculele cu spermicide); metode contraceptive de urgență (pastila de a doua zi); contracepția definitivă la bărbați (vasectomia).

La Clinica Anastasios Zalău, beneficiați de servicii medicale începând cu examenele de screening, până la diagnosticarea și tratarea afecțiunilor ginecologice mai complexe.

Printre obiectivele principale ale specialiștilor de la Clinica Anastasios Zalău se numără prevenția și educația, motiv pentru care vă recomandă verificarea periodică a stării de sănătate printr-un examen ginecologic complet, acesta fiind foarte important, indiferent cât de sănătoasă vă simțiți.

Cu o misiune clară de a ajuta fiecare persoană care le trece pragul să obțină starea de sănătate dorită printr-un diagnostic corect și un tratament țintit, cu o atitudine care pune în prim plan pacientul, Clinica Anastasios Zalău oferă investigații și tratamente moderne, minim-invazive, fără spitalizare, promptitudine în privința programărilor, o echipă numeroasă de medici cu experiență și notorietate, cu specialități diverse, care acoperă o plajă largă de afecțiuni.