Teodor Stratilat, ”Comandantul militar”, în coptă, sau Teodor din Heraclea, în greacă, este un martir și sfânt militar în Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Bisericile vechi orientale.
El s-a născut în Evhaita (Asia Mică) și a trăit în Heraclea, lângă Marea Neagră, în timpul împăratului roman Liciniu (307-324). El a fost general în armata romană, fiind foarte iubit și apreciat de concetățenii săi pentru frumusețea fizică și sufletească, cât și pentru darul oratoriei pe care-l folosea cu iscusință în slujba binelui.
Sub influența cercurilor păgâne, împăratul Liciniu rupe tratatele anterioare semnate cu împăratul Constantin cel Mare și pornește o aprigă persecuție împotriva creștinilor. Folosindu-și calitățile oratorice, Teodor îi propune împăratului Liciniu să vină la Heraclea și să aducă zeii cei mai mari din aur și din argint, în vederea realizării de sacrificii păgâne. Odată ajunse statuile și aurul, Teodor le-a dus în casa lui și le-a zdrobit pe toate în bucăți, iar apoi le-a împărțit săracilor.
Când a aflat Liciniu cele întâmplate, l-a arestat pe Teodor și l-a supus unor chinuri înfiorătoare, după care l-a scos în piața publică și l-a răstignit, scoțându-i ochii. A doua zi de dimineață, Teodor a fost găsit viu de sutași, stând lângă cruce și aducând laude lui Dumnezeu. Impresionați de minunea ce a avut loc acolo, cei 70 de soldați care l-au însoțit se convertesc la creștinism. La fel s-a întâmplat și cu cei 300 de soldați pe care Liciniu i-a trimis ulterior să-i omoare pe cei convertiți. Nedorind să fugă de moartea de martir, Teodor s-a predat de bunăvoie împăratului și a fost decapitat de sabie. Aceasta s-a petrecut la data de 8 februarie, anul 319.
Istoria acestor întâmplări a fost scrisă de Avgav și Uar, care au fost martori direcți la evenimentele petrecute cu ocazia martiriului său. Viața lui Teodor Stratilat o găsim listată în Bibliotheca Hagiographica Graeca. În prezent, relicvele sale se află la Torino, în Italia.
Teodor a devenit ocrotitorul militarilor, fiind un exemplu măreț și inedit de curaj și credință puternică, pentru că, la numai 23 de ani, a sacrificat totul din iubire pentru Christos, idealul său cel mai înalt.
Dragi cititori, toate pedagogiile pe care ni le însușim și pe care încercăm să le predăm copiilor noștri nu au niciun efect trainic și solid dacă nu găzduiesc în adâncimea lor acest foc sacru al dorinței după bine, singurul care ne poate impulsiona să înfăptuim lucruri mari. Teodor Stratilat, sfântul militar, să ne inspire în dorințe după fapte mari.