Nepomuk este o mică localitate din Boemia a cărui nume ar fi trecut cu ușurință neobservat dacă în jurul anului 1345 nu s-ar fi născut aici, dintr-o familie simplă de oameni credincioși, cel care avea să rămână în memoria Bisericii cu numele de Ioan Nepomuk.
Atras de mic de reflecție și rugăciune, Ioan a fost sfințit preot în Praga, unde a primit misiunea de predicator la catedrala orașului. Locuitorii orașului, îndeosebi studenții, simțeau cum o lumină răsare în mijlocul lor, de aceea se adunau și îl ascultau cu fascinație. Ioan a refuzat toate posturile de mare însemnătate și cu venituri substanțiale care i s-au oferit, mulțumindu-se cu împărțirea ajutoarelor materiale, cu vindecarea sufletelor, oferindu-și serviciile și în apărarea drepturilor oamenilor simpli în conflictele cu cei înstăriți și sus-puși.
Trăindu-și viața sub cupola acestor țeluri și activități, Ioan a atras resentimentul tânărului rege Venceslau, care, dedat unei vieți dezordonate și frivole, a provocat soției sale, Ioana, mari dureri sufletești. Ioan Nepomuk a devenit îndrumătorul spiritual al Ioanei, ajutând-o pe aceasta, prin încurajările credinței, să-și redobândească calmul și curajul. Bănuind-o de complicitate la acțiuni organizate împotriva lui, regele i-a cerut lui Ioan să-i descopere destăinuirile din spovada soției sale.
Pentru că nu a reușit sub nicio formă să-l convingă pe Ioan să dezvăluie mărturisirea tainică, Ioan a fost supus la multe torturi groaznice, iar, într-un final, a fost legat și aruncat de pe pod în apele râului Moldava. În timpul nopții, o lumină plutea încet deasupra apei. Trupul martirului – martir al secretului spovezii – a fost pescuit și înmormântat în catedrala metropolitană. După mai bine de 300 de ani de la moartea sa, trupul a fost deshumat și, spre uimirea tuturor, limba a fost găsită intactă. Și astăzi, un relicvar împodobit cu 1200 de diamante păstrează ”limba care a știut să tacă în fața morții”.
Biserica Romano-Catolică îl serbează pe Ioan Nepomuk în fiecare an, la data de 20 martie. Mormântul său, care este o capodoperă din punct de vedere cultural și artistic, se găsește în Catedrala din Praga. Statui care îl reprezintă pe Ioan Nepomuk se găsesc și la noi în țară, în orașele Arad, Sibiu, Oradea, Suceava, Timișoara.
Dragi cititori, Dumnezeu nu permite nici o piedică înaintea fluviului vieții noastre ca să ne întoarcem cursul, ci ca să ridicăm nivelul vieții. Îndrăzneala sfântă îl face pe eroul creștin să zică ”da” unde e de zis ”da” și ”nu” unde este locul hărăzit unui ”nu”. De aceste cuvinte atârnă soarta noastră în timp și în veșnicie, de ele atârnă să fim eroi sau trădători. Apartenența la principiile creștine au facut din Ioan Nepomuk un colos de lumină și un exemplu de trăire de o înaltă valoare morală și spirituală, astăzi, când răspunsurile ”da” și ”nu” și-au inversat sensurile.
Sfântul Ioan Nepomuk să ne fie ajutor și îndrumar pe această cale!