duminica_tuturor_sfintilor_36

 

În timpul domniei împăratului roman Maximian Galeriu a fost organizată o campanie militară împotriva perșilor. Aceasta a fost o bună oportunitate ca el să poposească în cetatea Samosata din Comagene. În timpul șederii sale, aici au fost organizate ceremonii publice fastuoase. Astfel de ceremonii în lumea romană presupuneau ofrande aduse zeilor romani și chiar împăratului, forme religioase de proiecție a puterii romane în societate.

Filoteu si Iperechie au refuzat să aducă ofrande zeilor, descoperindu-se astfel identitatea lor creștină. Lor li s-au alăturat și alti cinci tineri creștini pe nume Iacob, Parigoriu, Habib, Roman și Iulian din cetatea Samosata. Ei au fost arestați de către mesagerii împăratului și duși în fața tribunalului, unde au fost forțați să renunțe la credința lor. Au urmat torturi cumplite la care au fost supuși, succedate de perioade în care au fost închiși în închisoare, însă neînduplecații tineri au rezistat cu eroism la toate tentativele.

În cele din urmă, tinerii au fost condamnați la moarte și răstigniți în afara cetății. După moartea lor, trupurile trebuiau aruncate în Eufrat, dar un creștin pe nume Vasie a reușit să intre în posesia lor, așezându-le cu cinste într-un loc ferit.

Martori ai acestor evenimente au fost preotul Iacob, cel care i-a botezat pe tineri și un anume notar numit Galus.

Biserica Ortodoxă îi aduce astăzi cinstire sfântului Filotei, prezentându-l ca reper pentru atâția tineri de astăzi care cad pradă unui stil de viață dezordonat, lipsit de priorități și idealuri. Valorile creștine ale acestori tineri martiri i-au așezat în raport de opoziție cu lumea, o lume coruptă și inertă. Fermitatea credinței și certitudinea interioară le-au fost zălogul dobândirii cerului.

”Să ții cu tărie la anumite idei nu este nimic”, ne spunea marele moralist francez Joseph Joubert, ”lucrul de căpetenie este să ai idei puternice, adică idei în care zace o mare putere de adevăr.” Tânărul Filotei a găsit puterea de adevăr și viață în credința în Christos. Să ne lăsăm și noi inspirați de acest itenerar al nobleței și măririi.