Sfântul Eustatie a fost episcop al Antiohiei în timpul disputelor legate de erezia ariană din prima jumătate a secolului al IV-lea. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face la 21 februarie.
Eustatie a fost un teolog remarcabil, care, de asemenea, avea și o cunoaștere largă a științelor laice. El s-a născut în Side, Pamfilia, o provincie romană din Asia Mică, în jurul anului 270. Eustatie a devenit episcop de Beroea în anul 320, iar în anul 325 a fost ridicat la demnitatea de episcop al Antiohiei.
El s-a numărat printre opozanții proeminenți ai lui Arie și s-a luptat cu zel împotriva erorilor răspândite de acesta, păzind puritatea și adevărul credinței, dar atrăgându-și astfel ostilitatea multora. În urma unui sinod din Antiohia, Eustatie a fost acuzat pe nedrept de adulter și exilat la Traianopolis, în Tracia, cu toate că femeia care îl acuzase de adulter a recunoscut că mințise, mărturisindu-și păcatul în fața clerului și poporului.
Sfântul Eustatie a continuat cu același zel lupta sa împotriva ereziei ariene și în timp ce s-a aflat în exil. El a trecut la Domnul în anul 337, la Traianopolis, Tracia.
Eustatie, care se traduce în română în cuvântul ”constant”, a rămas în conștiința bisericii ca simbol al statorniciei în bine. Siguranța reprezintă sentimentul nostru de statornicie și tărie personală, ne spune Stephen Covey, dar numai când această siguranță are la bază idealul evanghelic, numai atunci ea are vigoarea și capacitatea necesară să înainteze. Hrănit de aceste certitudini, sfântul Eustatie a avut o constanță de fier în lupta sa pentru apărarea binelui, încât nici măcar exilul nu a reușit să-i domolească discursul.
Din cauza căderilor și erorilor noastre zilnice, noi, oamenii, avem nevoie de un Mântuitor statornic, de fiecare zi. Acesta este Iisus Christos. Conlucrarea noastră cu acest Mântuitor este cheia salvării omenirii.