Dragi cititori, Nietzsche spunea că ”supraomul este noima pământului”, deslușind astfel definiția sfinților. Viața nu este altceva decât un efort, mai mult sau mai puțin reușit, spre ideal, spre eroism. Sfinții, oameni firești ca și noi, prin harul divin au reușit să se înalțe pe culmile cele mai grandioase și de acolo ne cheamă mereu, ne strigă și ne interpelează, zguduindu-ne pereții de nepăsare și învelișurile de comoditate.
Sfântul Ermie, cel care este cinstit astăzi în calendarele bizantine, ne-a demonstrat că viața nu merită trăită decât prin mijloacele nobile și morale.
El a fost soldat în armata romană, în vremuri de mari persecuții împotriva doctrinei creștine. În timpul domniei împăratului Antonin Piul (138-161), sfântului Ermie, aflat în etate, i s-a cerut să renunțe la credința în Christos. Pentru că a refuzat, bătrânul a fost supus la torturi cumplite: i s-au zdrobit dinții cu o piatră, pielea feței i-a fost luată cu un cutit, a fost aruncat în foc, i s-a dat să bea otravă, dar prin harul lui Dumnezeu a rămas nevătămat, convertind prin aceste miracole o mulțime de martori la creștinism.
Într-un final, după alte suplicii, văzând că nu moare, împăratul a decretat să i se taie capul. Creștinii au luat în taină trupul lui Ermie și l-au îngropat cu onoare și venerație. Până în ziua de astăzi sunt consemnate multe vindecări miraculoase care s-au petrecut la mormântul său.
Dragilor, doar experiența harului divin îi descoperă omului adevărul unor învățături și fapte care de altfel ar părea banale sau alienate. Doar harul lui Dumnezeu este capabil să transforme totalul incapacităților noastre în stofă eroică. Ce este harul? Harul este starea de grație în care se află un suflet care își trăiește viața conform cu legile lui Dumnezeu. În absența acestuia, prăbușirea este singura noastră definiție.
Harul a îmbrăcat și viața sfântului Ermie, oferindu-i haine de supraom. Rezistența sa de oțel la cele mai cumplite atrocități este înduioșătoare, stimulatoare și încărcată de speranță. Fie ca viața lui să ne inspire în a căuta și noi acest orizont al grației divine!