Calendarul ortodox și greco-catolic o pomenește astăzi pe Sfânta Muceniță Marina.
Sfânta Marina, originară din Antiohia Pisidiei, era unica fiică a preotului păgân Edisie. Dupa ce i-a murit mama, tatăl său a încredințat-o unei femei. La vârsta de 12 ani, Marina a învățat credința în Hristos de la creștinii din localitatea natală. Inima ei tânără s-a înflăcărat de dragostea și a luat hotărârea de a rămîne castă și de a-și închina toată viața lui Dumnezeu, cu dorința de a muri asemeni martirilor pentru credință. Marina și-a petrecut astfel viața în rugăciune până la cincisprezece ani, când a fost pârâtă dregătorului cetății. Acesta a arestat-o și, văzând cât e de frumoasă, a cerut-o de soție. Ea nu a acceptat și atunci a supus-o la multe chinuri. Însă, pentru credința ei, trupul i-a rămas nevătămat, prin harul Domnului. Sfânta Marina s-a rugat să primeasca martiriul, așa cum l-au primit mucenicii din veac. Atunci, dregătorul a poruncit să-i se taie capul și așa a trecut la cele veșnice sufletul tinerei Marina. Pătimirile ei au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, “a privit la toate muncile ei și s-a învrednicit a fi văzător al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.
Pâna la ocuparea Constantinopolului de către cruciații apuseni în anul 1204, moaștele Sfintei Mucenițe Marina au fost păstrate în Mănăstirea Pantepontia. Potrivit altor izvoare, acestea ar fi fost păstrate în Antiohia până în anul 908, iar de aici ar fi fost mutate în Italia.
În prezent, moaștele Sfintei Marina se găsesc în Atena, în biserica închinată Sfintei Mucenițe. mâna sa dreaptă se află în Muntele Athos la Mănăstirea Vatoped. De asemenea, părticele din moaștele Sfintei Marina se găsesc și în Albania, la Mănăstirea Sfânta Marina de pe Muntele Langa.
În țara noastră, părticele din moaștele Sfintei Marina se găsesc la Mănăstirea Hurezi (palma) și la biserica din localitatea Fetești, județul Suceava.