Marius Tautu, presedintele-director interimar al CJAS Salaj, a informat ieri ca pentru lunile ianuarie si februarie a fost alocata la nivel de judet de la bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) suma de 34,6 milioane de lei, suma ce este suficienta pentru a nu aparea disfunctionalitati majore in decontarea serviciilor medicale. „In lipsa unui buget aprobat pe anul 2013, am primit in baza Legii 500 a 12-a parte din prevederile bugetare pe anul trecut”, a precizat Marius Tautu. Din suma alocata, 13,9 milioane de lei sunt pentru spitalele salajene, 12,9 milioane de lei sunt pentru decontarea medicamentelor compensate si gratuite, iar pentru Serviciul Judetean de Ambulanta Salaj s-a alocat suma de 1,4 milioane de lei. Presedintele CJAS Salaj a subliniat ca fondurile alocate pentru serviciile spitalicesti si pentru medicamente sunt mai mari decat media lunara alocata anul trecut.(R.Gireada)

Tratamente de peste 1,6 miliarde de lei vechi pentru doua paciente
Desi s-au alocat fonduri pentru medicamente gratuite si compensate aproximativ identice cu cele de anul trecut, reprezentantii CJAS Salaj spun ca sumele pe care le vor deconta in acest an pacientilor pentru tratamente vor fi mult mai mari decat in oricare luna a anilor anteriori, pentru ca din luna decembrie au fost luate in evidenta doua cazuri de Gaucher. Este vorba de doua femei, una in varsta de 32 de ani si alta de 66 de ani, care sufera de aceasta boala genetica extrem de rara si care necesita, fiecare din ele, tratamente de 830 de milioane de lei vechi lunar. Tratamentele sunt decontate suta la suta de Casa de Asigurari de Sanatate, iar pacientii nu se pot lipsi de tratament si nici nu pot efectua un transplant de organe. „Pana acum nu am avut astfel de cazuri, pacientele au fost luate in evidenta de curand. Gaucher este o boala genetica rara si se poate descrie printr-un deficit enzimatic la nivel de ficat, care atrage multe alte afectiuni. Sub tratament, bolnavii duc o viata normala”, a precizat directorul medical al CJAS Salaj, doctorul Daniela Cordea.
La nivel national sunt inregistrati 22 de pacienti cu aceasta boala, iar pana acum tratamentele lor erau sustinute de o organizatie internationala.