Demararea unui business in domeniul curateniei nu costa mult, insa investitiile mari se fac dupa extinderea portofoliului de clienti. Afacerea ar fi ideala pentru ca exista un flux continuu de clienti indiferent de perioada anului, ceea ce iti asigura un venit constant. Iar serviciile unei firme de curatenie nu pot fi comparate cu cele ale unei femei de serviciu.
Daca te gandesti sa intri intr-o afacere, alege un domeniu care sa-ti asigure clienti indiferent de sezon. Serviciile de curatenie sunt unele din acele servicii spre care oamenii se indreapta in orice perioada a anului. Curatenia este un element important in casele sau birourile lor. Aceasta afacere ar putea fi o alegere ideala pentru tine. Nu numai ca va avea un flux continuu de clienti, dar te va ajuta sa realizezi un profit considerabil. Si nu este necesar sa ai in spate cursuri profesionale de afaceri doar pentru a fi capabil sa-ti conduci propria afacere.
Dezvoltarea din ce in ce mai agresiva a pietei imobiliare, a cladirilor de birouri si a centrelor comerciale creeaza o cerere tot mai mare pentru servicii profesionale de curatenie si de intretinere. Iar faptul ca vei avea un numar zilnic de clienti iti va asigura un venit constant pentru afacere.
Absenta investitiilor mari pentru inceput si faptul ca piata de curatenie este in crestere atat in segmentul persoanelor fizice, cat si in cel al persoanelor juridice ii determina pe tot mai multi sa deschida un business in domeniu.
Printre avantaje se numara faptul ca demararea unui astfel de business nu necesita investitii initiale mari. In schimb, dupa largirea portofoliului de clienti, firma trebuie sa investeasca in echipamente.
Firma de curatenie versus femeia de serviciu
O firma de specialitate intrece in avantaje si sub raport calitate-pret „traditionala” femeie de serviciu, chiar daca pentru firma de curatenie o scara de bloc, spre exemplu, plateste dublu decat plateste pentru femeia de serviciu. Printre avantajele contractului cu o astfel de firma se numara, alaturi de absenta procedurilor birocratice, utilizarea echipamentelor si a utilajelor specializate.
Pentru un client este mai simplu sa apeleze la firma si este si legal. Este mai simplu si pentru ca firma incheie un contract si tot ea se ocupa de toate formalitatile, de consumabile, de echipamente etc. Pe de alta parte, femeia de serviciu, angajata prin conventie civila, necesita multa alergatura. In plus, femeia de serviciu are niste drepturi, poate cere marire de salariu sau poate pleca oricand.
Investeste calculat
Studiaza utilajele profesionale de intretinere, materialele si substantele necesare precum si tipurile de servicii pe care le poti oferi. O singura masina, cu toate accesoriile costa cateva mii de euro. Pe parcurs, profitul obtinut il poti reinvesti in dotari si retehnologizari, pentru a tine pasul cu ritmul pietei si cu cerintele din ce in ce mai diversificate.
Pentru a-ti deschide propria afacere de curatenie trebuie sa stii ce suma sa aloci acestei afaceri. Chiar daca o afacere de curatenie necesita un capital destul de mic, trebuie sa planuiesti cum vei administra cheltuielile pentru a avea totul sub control. Produsele tale de curatenie, echipamentele si consu-mabilele trebuie sa fie eficiente, dar in acelasi timp la un pret mic. Trebuie sa cercetezi piata foarte bine, pentru ca unele produse pot fi cumparate la un pret mic, dar nu au efectul scontat. Un astfel de lucru ti-ar putea creste costurile de cumparare de produse de curatat, tocmai pentru faptul ca acelea ieftine au fost ineficiente.
Costurile de transport sunt o parte importanta in afacerea ta de curatenie. Intotdeauna trebuie sa alegi cea mai buna ruta catre clienti pentru a putea economisi bani si combustibil. Daca ai intalniri consecutive in locuri diferite, ar trebui sa alegi ruta cea mai rapida pentru a micsora costurile aferente. Asigura-te ca oferi servicii profesionale de curatenie clientilor, chiar daca incerci sa reduci din cheltuieli. Poti adopta tehnici de curatenie care au costuri reduse si ofera rezultate remarcabile.
In functie de clienti, aloca echipe speciale in teren. De asemenea, pe langa plata angajatilor, investitia in utilaje este absolut necesara, mai ales ca, dupa extinderea afacerii, devin posibile si interventiile ceva mai dificile, precum curatarea exterioara a cladirilor sau curatenia in sectiile unor fabrici unde este posibil sa fie nevoie de proiecte speciale de igienizare.
In ceea ce priveste personalul angajat, metoda cea mai des intalnita pentru recrutarea oamenilor este anuntul la ziar, dar si recomandarea.
Daca reusesti sa faci toate cele mentionate mai sus, afacerea ta de curatenie va avea succes. Pentru a atrage primii clienti foloseste pliante cu descrierea firmei si a serviciilor oferite. Eventual fa si demonstratii gratuite la sediile unor companii. Asa le vei castiga increderea si ai putea fi recomandat mai departe.