Desi dobanzile platite de banci la depozitele in euro au scazut semnificativ in ultimele luni, romanii se bucura de unele dintre cele mai inalte randamente din UE. Populatia nu si-a schimbat insa obiceiurile de economisire. Dobanzile mari si riscul de depreciere a leului nu au reusit sa indrepte atentia populatiei spre depozitele in valuta.
In luna februarie, rata medie a dobanzii la depozitele in euro ajunsese la 5,27 la suta pentru scadenta de 3 luni, conform statisticilor. Pentru depozitele de valoare mare, insa, bancile erau dispuse sa negocieze chiar si dobanzi mai inalte, in goana de atragere de lichiditati.
Pe de alta parte, cursul de schimb ajunsese la noi maxime. Astfel, economiile in valuta prezentau un grad sporit de atractivitate, prin insumarea unui castig suplimentar, provenit dintr-o eventuala depreciere a leului.
Structura depozitelor constituite a demonstrat insa ca populatia a preferat sa nu riste si sa pastreze sumele acumulate in moneda nationala.
La finalul lunii iulie 2008, ponderea depozitelor in euro se ridica la 32 la suta din totalul depozitelor la termen constituite de populatie.
La finalul lunii martie 2009, valoarea totala a depozitelor la termen in euro insuma doar 34,5 la suta din total. Pe fondul scaderilor de dobanzi bonificate de catre banci, dar si a aprecierii usoare a leului, economiile in moneda europeana au inregistrat un regres, ponderea acestora ajungand la 33,7 la suta la finalul lunii iulie 2009.
SITUATIE COMPARABILA CU CEA DIN UNGARIA
In prezent, dobanda medie acordata in piata pentru un depozit in euro pe termen de 3 luni se ridica in prezent la doar 3,4 la suta. Valoarea este inca net superioara nivelurilor regasite in Uniunea Europeana. Astfel, in zona euro, rata medie a dobanzii oferite pentru un depozit cu scadenta de pana intr-un an este de 1,72 la suta, iar valoarea maxima s-a inregistrat in urma cu un an, respectiv 4,77 la suta. In tarile vecine, situatia este diferentiata. Spre exemplu, in Polonia, depozitele in euro nou constituite de populatie sunt remunerate cu o dobanda de 1,4 la suta, in cazul scadentelor de 3 pana la 6 luni. Cea mai mare valoare a dobanzii oferite s-a inregistrat in octombrie 2008, respectiv 4,2 la suta. In Ungaria insa, valorile oferite de banci sunt simtitor mai mari, apropiate de cele din Romania. Astfel, in cazul unui depozit la termen cu scadenta de pana la 1 an, rata medie a dobanzii la euro era la finalul lunii august de aproape 3,7 la suta.
Tot mai putini romani economisesc
Soldul total al depozitelor la termen atrase de bancile autohtone de la populatie a crescut de la 41,61 miliarde lei in iulie 2008, la 64,25 miliarde lei, la finalul lui iulie 2009.
Totusi, conform unui studiu realizat de Irsop pentru BCR ^Banca pentru Locuinte^, tendinta de crestere a economiilor populatiei nu se preconizeaza a fi una de durata.
Ponderea celor care nu au nici un fel de depozit sau cont de economii a ajuns la 67 la suta, raportat la populatia urbana, fata de doar 56 la suta in urma cu 2 ani.
Motivele indicate de cei chestionati ar fi pe de o parte scaderea sumelor disponibile, dar si utilizarea economiilor stranse pana in prezent pentru plata anumitor datorii, respectiv efectul de dezeconomisire.
Totodata, un studiu recent realizat de BNR arata ca romanii au economisit mai mult pentru a-si constitui rezerve pentru situatii neprevazute. Criza economica a indus un sentiment de nesiguranta in randul populatiei, care si-a redus consumul pentru a pune bani deoparte.